Най-големите технологични компании в света – по-богати от много държави

Акциите на Nvidia летят, Apple изостава

В началото на юни на американския фондов пазар се случи значимо събитие – пазарната капитализация* на производителя на чипове и компютърно оборудване NVIDIA за първи път надхвърли 3 трилиона долара. Компанията се изкачи до второ място сред най-големите публични компании в света, измествайки Apple на трето място. 

Тази седмица беше поставен нов рекорд – NVIDIA стана първата компания, която побеждава не само производителя на iPhone, но и неговия основен конкурент – разработчика на софтуер Microsoft.

Успехът на NVIDIA беше подхранван от процъфтяващото търсене на микрочипове и технологии за изкуствен интелект.

Шест от местата сред десетте най-големи публични компании в света са заети от американски технологични гиганти. Трите изброени – Amazon, Alphabet и Meta. Шестте акции в момента представляват 30% от стойността на индекса S&P 500. Техните книжа струват не само колкото стотици други компании в индекса взети заедно, но са сравними или дори надминават икономиките на цели държави.

зала на фондова борса акции пари зарчета дивидент инвестиции изкупуване

Например,

пазарната капитализация на NVIDIA е малко по-малка от БВП на Обединеното кралство

(3.5 трилиона долара), но надминава БВП на Франция (3.13 трилиона долара), на Испания два пъти (1.65 трилиона долара) и на Чили – десет пъти (333.8 милиарда долара). 

Капитализацията на Microsoft е три пъти по-голяма от БВП на Саудитска Арабия

(1.1 трилиона долара). Apple е приблизително еквивалентна на Франция (3.13 трилиона долара), Alphabet е над на Канада (2.24 трилиона долара), Amazon е колкото две Швейцарии (938.5 милиарда долара). Капитализацията на Meta е два пъти по-голяма от БВП на Швеция (623 милиарда долара) и три пъти по-голяма от тази на Дания (410 милиарда долара). Руската икономика (2.06 трилиона долара) е малко по-малка от Alphabet и малко по-голяма от Amazon.

С изброените три компании може да съперничи само тайванският производител на полупроводници TSMC

с капитализация от 0.9 трилиона долара, заемайки 8-мо място сред най-големите публични компании в света. 

Общата стойност на акциите на Великолепната седморка (16.2 трилиона долара) е по-голяма от БВП на която и да е страна в света

с изключение на Китай (18.5 трилиона долара) и САЩ (28.7 трилиона долара). За сравнение, най-голямата руска компания по капитализация – Сбербанк, според Investfunds се оценява на 76 млрд. долара. Това е на нивото на БВП на Азербайджан или Гана. Сред най-големите компании в света Sber е в началото на третата стотица.

зала на фондова борса акции пари индекс бфб очаквания сирма груп бианор сделка инвестиции

Трябва да се отбележи, че

при такава висока капитализация повечето технологични гиганти имат относително малък персонал.

Само Amazon влезе в топ 10 на американските публични компании по брой служители. 1.5 милиона души са приблизително, колкото населението на Бахрейн или Тринидад и Тобаго. От челната тройка най-добро представяне има Microsoft – 221 хил. души в страната и чужбина. Apple има 150 хиляди, а NVIDIA има само 29 600 служители. Техният персонал може да се сравни само с населението на тихоокеанските и карибски островни микродържави или не в най-големите градове.

Трябва да се има предвид, че капитализацията на една компания (текущата пазарна стойност на акциите) и БВП на една държава (цената на всички стоки и услуги, произведени през годината) не са съвсем сравними стойности за правилно сравнение.

*Пазарната капитализация на компаниите е дадена към 19 юни 2024 г., данните за БВП са взети от априлския Световен икономически преглед на МВФ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст