Шест общински дружества си търсят нови ръководства

Шест общински дружества си търсят нови ръководства

Общинските съветници от ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев, Бойко Димитров и Емилия Ангелова обявиха новите конкурсите за избор на управителни органи на шест основни общински дружества – Топлофикация София, Центъра за градска мобилност, Столичен автотранспорт, Столичен електротранспорт, Метрополитен и Софинвест.

Шест от основните общински дружества в София в момента са с изтекъл мандат. Ключово е да започнат конкурси за избор на нови ръководства“, заяви общинският съветник от ПП-ДБ-Спаси София Бойко Димитров на брифинг пред медиите.

Той е на мнение, че е от изключителна важност да се осигури прозрачност на процедурата около избора на нови ръководства, с ясна методика, със записване на писмената и устната част на всеки един кандидат за управител на основните общински дружества.

Общинарите предлагат и изцяло нов подход, като посочват допълнителни критерии за намирането на опитни управленци:

  • опит в управлението на големи проекти с над 5 млн. лева;
  • управление на минимум 50 човека с над 5-годишен опит;
  • добра репутация;
  • публични бизнес планове и интервюта.

Общинският съветник от групата Емилия Ангелова обясни, че коалицията не е доволна от състоянията на шестте общински дружества и начинът, по който те са били управлявани. “Топлофикация е със загуба от 1 800 000 лв., а изпълнителният директор си тръгна заради злоупотреба с обществени поръчки“, напомни тя.

Борис Бонев, заяви, че е време за ново начало и в общинските търговски дружества.

“Тези дружества управляват няколко милиарда лева – 3,4 млрд. лв.”, подчерта той и припомни, че от коалицията са били против назначаването на временни управители на дружествата, които да са избрани на квотен принцип.

Бонев се надява, че новият подход за назначаване на нови управители на общинските дружества съответстват на базови принципи и прозрачност, да бъдат подкрепени от Столичния общински съвет.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст