Депутатите не искат да им се правят тестове за алкохол и наркотици

Остава забранено парламентарното номадство, не бяха приети предложения за повече правомощия на близо 40-те независими депутати

Депутатите отказаха да се тестват за алкохол и наркотици. Това реши временната комисия за Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Сред предложенията, които бяха разгледани от комисията днес, имаше такива за провеждането на тестове за наркотици и алкохол, разглеждането и гласуването на законопроекти в различни заседания, отпадането на скоростното разглеждане на законопроектите и други.

Предложението на “Възраждане” изискваше народните представители да се подлагат два пъти годишно на изследване за наркотични вещества, техни аналози или други упойващи вещества за своя сметка при медицински специалист в сградата на парламента. Идеята беше изследването да е доброволно, но отказът или положителните резултати да се оповестяват в личния профил на народния представител на сайта на институцията.

В предложението на “Възраждане” бе записано, депутатите сами да си плащат тестовете, но да се правят от медицинския специалист на парламента. Цвета Рангелова обясни, че е проверила каква е цената им по аптеките, а именно между 5 и 20 лева.

От ИТН включиха и алкохола в изследването, като предвиждаха председателят на Народното събрание да може да отстранява от заседания при положителна проба.

В крайна сметка предложението не мина, след като събра едва 3 гласа “за” и 5 “въздържал се”.

Първоначално комисията беше с 14-членен състав, но след разпадането на “Величие” техните представители изгубиха мястото си в комисията в лицето на Виктория Василева и проф. Юлиана Матеева.

След изключването на въпросните депутати, комисията спадна до 12 души. От заседанието днес отсъстваха Хамид Хамид и Ертен Анисова от ДПС.

Очаква се в петък проектът на Правилник да бъде одобрен и в пленарната зала, след като днес мине през комисията.

Депутатите от Временната комисия прегласуваха и отхвърлиха приетото на предишното заседание предложение на депутати от вече несъществуващата ПГ на “Величие”, което предвиждаше по време на предизборната кампания народните представители да не получават възнаграждения и да не използват автомобили на парламента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст