Ядем все повече палмова мазнина, без да знаем, алармират експерти

Ядем все повече палмова мазнина, без да знаем, алармират експерти

Консумирали сме над 6000 тона палмова мазнина само за първите шест месеца на година и то без да знаем. Причината е в баничарниците и ресторантите. Там продуктите са без етикет, който да прочетем и от който да се информираме какво ядем, предава NOVA.

Осем от десет а баничарници у нас ни продават баници със сирене, но без такова. Това показва проучване на Асоциацията “Активни потребители”. Купуваме си закуски в хартиена опаковка и найлонова торбичка – без етикет, който да пише дали е с имитиращ продукт от палмова мазнина. “Средния потребител няма как да ги различи”, заяви Богомил Николов от „Активни потребители”. 

Без да знаем, сме изяли близо 7% повече имитиращи продукти тази година. В същото време все по-рядко се намират в щандовете на супермаркетите. “На практика трудно може да се установи, особено от човек не е специалист. Нашето проучване показва, че истинска е само изварата в повечето банички. Един практичен съвет е да избираме банички с извара”, обясни Николов. 

Имитиращите млечни продукти са евтини, удължават срока на годност и подобряват външния вид на продукта. Но ефектите върху здравето на потребителя могат да бъдат пагубни. “Тези трансмастни киселини повишават риска от възпалителни процеси, които са в основата на инфаркти, инсулти. Имунната устойчивост на организма рязко пада. Засилва се риска от рак на млечната жлеза, на гърдата, на простата”, поясни диетологът проф. Донка Байкова. 

Освен под формата на млечни продукти, палмови мазнини може да намерим и в олиото, в което се пържат картофите по заведенията. “Малко по-късно след изпържване, докато са топли, са приятни, след това стават твърди. Кашкавалът става твърд, като лоена капка. По това може да познаваме”, допълни проф. Байкова. 

Ако се зачетем в съставките на любимите ни десерти и там можем да намерим евтината алтернатива. “Децата на България често пъти стават по-пухкавички, по-пълнички, с намалена имунна система”, подчерта диетологът. 

“БАБХ трябва да покаже на всички тези производители, дистрибутори и търговци, че проверява и е безкомпромисна”, призова Николов. Но само през януари са правени тематични проверки за имитиращи млечни продукти.

“Ако сложите две банички, едната с имитиращ, другата без, разликата между тях ще бъде 10-20 стотинки най-вероятно. И хората ще купуват по-скъпата с 20 стотинки, просто, защото не искат имитацията”, смята Николов. 

В средата на месеца Националният съвет по храните ще се събере на извънредно заседание, за да обсъди допълнителни регулации за имитиращите продукти. “За съжаление, България е все още на една от призивните позиции по класацията на Световната здравна организация. Ние умираме, на второ или трето място, от сърдечни инциденти и заболявания”, изтъкна проф. Байкова. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще се конкурират ли дилърите на гласове за предстоящите избори?

Подкаст