През сезон 2023/24 (октомври-септември) световният износ на кафе се е увеличил с 11.7 процента и възлиза на 137.27 милиона торби (по 60 кг). Това се посочва в доклада на Международната организация за кафе (ICO).
За сравнение, за същия период през сезон 2022/23 доставките са били за 122.92 милиона торби.
Износът на арабика се е увеличил до 84.68 милиона торби през 12-те месеца
спрямо 73.51 милиона торби миналата година. Доставките на Robusta на световния пазар възлизат на 52.60 милиона торби в сравнение с 49.41 милиона торби през миналия сезон.
Южна Америка все още запазва статута си на най-големия износител на кафе.
През сезона регионът е увеличил доставките с една трета до 66.13 млн. торби. От тях рекордните 49.03 милиона торби са изпратени от Бразилия.
Африка е увеличила износа си на кафе със 17.3 процента през периода до 16.02 милиона торби. Междувременно продажбите от Азия и Океания са намалели – с 6.7 процента, до 40.62 милиона торби.
Миналия сезон глобалният износ на кафе спадна с почти 6 процента, най-големия спад от втората половина на 90-те години на миналия век.
Суровото кафе на зърна е една от най-важните за международната търговия селскостопански стоки. И има голямо стопанско значение в световен мащаб.
Поради своето съдържание на кофеин, кафето действа на хората като стимулант и се е превърнало в една от най-популярните напитки в света.
Арабското кафе (Coffea arabica) е най-рано култивираната форма на кафето и днес е най-широко отглежданата разновидност с около 60% от световното производство. В същото време арабското кафе е застрашен вид в природата, където е ендемично за югозападната част на Етиопското плато.