Jack Daniel’s пусна специално ръжено уиски, отлежавало в кленови бъчви

Jack Daniel’s пусна специално ръжено уиски, отлежавало в кленови бъчви

През последните години Jack Daniel’s показва впечатляваща креативност и иновации, въпреки че може да разчита само на легендарния си Old No. 7 за стабилни продажби. Марката изненада феновете си с редица нови издания. Серията Distillery Series се утвърди като лидер в новаторските подходи. Най-новото попълнение в тази серия е ръжено уиски, което завършва отлежаването си в препечени кленови бъчви – истинска сензация за ценителите.

Jack Daniel’s пусна специално ръжено уиски, отлежавало в кленови бъчви

Историята на ръженото уиски на Jack Daniel’s започва през 2017 г., когато компанията пуска първото си широко достъпно Tennessee Straight Rye. Преди това са проведени експерименти с неотлежала версия, младо “почиващо” ръжено уиски и Single Barrel издание. Това ръжено уиски беше първата нова зърнена смес в дестилерията от 1866 г. насам: съставено от 70% ръж, 18% царевица и 12% малцов ечемик. През 2022 г. оригиналната рецепта беше заменена с Bonded Rye – бутилирано уиски, което излезе заедно с Triple Mash Blend и Bonded Tennessee Whiskey.

Jack Daniel’s пусна специално ръжено уиски, отлежавало в кленови бъчви

Сред многото ръжени издания през последните години, 14-ото попълнение в Distillery Series се отличава със своя уникален подход към отлежаването. Тази серия, първоначално известна като Tennessee Taster Series, позволява на дестилерията да експериментира с различни процеси и материали.

Главният дестилатор Крис Флетчър описва този процес като възможност за иновации. “В дестилерията Jack Daniel’s имаме свободата да експериментираме и да прилагаме различни подходи по време на целия производствен процес – от зърната до бъчвите. В това последно издание препечените кленови бъчви подчертават нашето награждавано ръжено уиски, създавайки уникални сезонни вкусове и специално изживяване”.

Jack Daniel’s пусна специално ръжено уиски, отлежавало в кленови бъчви

Новото ръжено уиски използва същата зърнена смес от 70% ръж, 18% царевица и 12% малцов ечемик. То преминава през въгленна филтрация – традиционен процес, известен като Lincoln County Process, който дефинира Tennessee whiskey като категория. След първоначално отлежаване (което вероятно продължава между 4 и 6 години), уискито се прехвърля в препечени, но неовъглени кленови бъчви, където отлежава допълнително три години. Това се случва в склад, разположен на върха на Tanyard Hill в дестилерията – място, което допринася за сложния вкус на напитката.

Jack Daniel’s пусна специално ръжено уиски, отлежавало в кленови бъчви

Според официалните дегустационни бележки, уискито има аромат на тютюн и карамфил, вкус на сушени плодове, шоколад, подправки от ръж и карамел, а финалът е сладък с ясно изразени кленови нотки. Уискито е бутилирано при 107 proof (53.5% алкохолно съдържание), което го прави подходящо както за чиста консумация, така и за коктейли.

Jack Daniel’s Distillery Series Tennessee Straight Rye Whiskey Finished in High Toast Maple Barrels се предлага в бутилки от 375 мл, с препоръчителна цена от 44 долара. Това издание е ексклузивно за дестилерията и са налични само 3300 бутилки – най-малкото произвеждано количество в серията Distillery Series досега. Ценителите на марката трябва да побързат, ако искат да добавят тази рядкост към колекцията си. Останалите издания от серията, включително отличните 10 и 12-годишни версии, могат да бъдат открити в ReserveBar.

Четете още : Производителят на Jack Daniel’s увеличи нетната си печалба за тримесечието и годината.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Осезаема ли е разликата в битовите сметки спрямо миналогодишните ви разходи?

Подкаст