Стиловете бира обхващат огромен спектър – от светли тип лагер до тъмни имперски стаутове*. Сред многото страхотни зимни бири, Балтийският портър със сигурност заслужава внимание. Този модерен прочит на традиционната английска класика предлага букет от вкусове, които пасват идеално на студения сезон.

История на Балтийския портър
Създаден в северната и източната част на Европа, Балтийският портър има заслужена слава. Това е чудесен начин за навлизане в света на тъмните бири, като същевременно предлага щедри аромати и кадифен вкус. Тази зима, ако търсите нещо различно и пълно с характер, опитайте този уникален стил.
Както много страхотни бири, Балтийският портър има морска история. Да се върнем в първата половина на XVIII век, когато англичаните направили портърите известни. Английският пивовар Ралф Харууд е в основата на това питие. Тези тъмни бири, с шоколадови нотки и наситен вкус, били популярни в пъбовете и пристанищата на Великобритания. Те са предназначени за работниците, занимаващи се с тежък физически труд, тъй като били много калорични и хранителни. В крайна сметка други страни около Балтийско море започнали да произвеждат собствена версия, пригодена за по-студения климат, с повече алкохол, за да устои на времето.
Легендата гласи, че Наполеон е допринесъл за популяризирането на стила, след като забранил вноса на портър от Англия през XIX век. В резултат на това други нации създали свои версии, включително Балтийския портър и ги разпространявали по света. През 90-те години на миналия век Балтийският портър преживява ренесанс, особено в Европа. Днес много местни пивоварни също го произвеждат, особено през зимния сезон.

Как Балтийският портър се отличава от другите тъмни бири
Обикновено този стил бира е малко по-силен, за да издържи на студените морски условия на региона. Бирата има алкохолно съдържание от поне 8% и предлага богатство от зимни аромати като анасон, какао, кафе, смокини и други.
Тази плътност се дължи на обилното използване на малц, което също придава по-дълбоки вкусови нотки. Може да се опише като “зимен кожух” в света на бирите – плътна и затопляща. Интересно е, че Балтийските портъри са доста гладки на вкус и изчистени като структура, благодарение на ферментацията с лагерна мая, за разлика от традиционните портъри, които се правят с ейлова мая (използвана за ейлове).

Авторът Джеф Олурт нарича Балтийските портъри “скрити съкровища” със забележителни качества. В книгата си The Beer Bible той пише: “Много нишови стилове бира са изгубили популярността си, защото са твърде семпли или скучни. Балтийските портъри не са такива – те са останали в сянка заради Желязната завеса, но сега започват да стават по-известни”.
Съществуват множество вкусни Балтийски портъри. Някои от най-добрите включват Alaskan Smoked Porter – бира, която може да отлежава с години. Други страхотни примери са версиите на Buoy Brewing от Астория и Heater Allen от долината Уиламет.
Потърсете и Балтийския портър от Sixpoint Brewery в Бруклин. Ако имате нужда от още опции, насочете се към Surly Brewing в Минеаполис. Това са модели на стила, които показват най-доброто от жанра.

Опитайте Балтийски портър в подходяща чаша с форма на лале или го комбинирайте с дивечово месо (например бургер от елен). Пушените версии вървят добре с ястия на скара, а сладостта на тези портъри ги прави чудесни и за десерти като печен маршмелоу или топли бисквити.
Ако имате достъп до магазин с добра международна селекция, потърсете Балтийски портъри от Дания, Финландия, Полша, Украйна и други страни. В Полша дори съществува празник, посветен на стила, който започва през 2016 г. и се отбелязва на 18 януари.
*Стаут (stout) е вид тъмен малцов ейл, който първоначално се прави в Ирландия като разновидност на портъра. Изключително популярен във Великобритания и Ирландия. Най-известната марка стаут в света е „Гинес“.
Четете още : Тъмна бира приятели събира край топла камина.