Змийското вино не е марка ново бутиково вино, а напитка, най-често приготвена чрез удавяне на жива змия в бутилка оризово вино. Змийско вино се среща основно в Южен Китай и Югоизточна Азия (където може да опитате и змийска пица) и съдържа отровна змия, обикновено кобра или усойница. Във всеки съд се добавят билки и подправки като женшен и вълчи плодове за вкус. Змията престоява в течността (понякога заедно с други гущери, змии или скорпиони) месеци наред, преди напитката да бъде готова за пиене.

Алкохолът разлага смъртоносната отрова на змията, така че това не е рискът при пиенето на змийско вино. Вместо това, рискът идва от ухапването на змията, след като тя се събуди и скочи извън съда. Има документирани случаи, в които хора са били ухапани от змия месеци след като бутилката със змийското вино е била затворена.
През 2022 година мъж бил ухапан от три змии, които били потопени в оризово вино за година. Друг случай от 2013 година разказва за жена, ухапана след като оставила своето змийско вино да отлежава три месеца. Дори с този риск, хората все още търсят змийско вино заради предполагаемите му лечебни свойства. Смята се, че то помага за лечение на ревматоиден артрит, косопад и други заболявания.

Змийското вино може да “ухапе” и по друг начин. Макар да е изненадващо, не е неестествено за змия да “се събуди”, когато нивото на кислорода се повиши след отваряне на съда. Змиите могат да преживеят дълги периоди на сън, в които им е необходимо минимално количество кислород. Домашно приготвените съдове със змийско вино не винаги са херметически затворени, тъй като капаците не са затегнати механично, което може да позволи на въздуха да проникне в съда. Неправилно напълнените съдове със вино могат също да имат въздушен джоб между капака и течността. Когато това се случи, изглежда, че змията “възкръсва”, макар всъщност да не е потънала.

Съществува змийско вино, приготвено с почистена и изпразнена змия, което не носи същите рискове като виното, съдържащо случайно жива кобра или усойница, въпреки че рисковете все пак съществуват. Например, неправилно опакованото змийско вино може да съдържа паразити. Дивите змии често носят паразити, когато са живи, но тези паразити могат да бъдат фатални, ако бъдат погълнати от хора.

Змийското вино е любимо сред туристите, но опитът да го изнесете от страната може да доведе до още едно “ухапване”, когато бъде конфискувано на митницата. Змийското вино се приготвя с видове, които са застрашени от изчезване. Така че е най-добре да опитате виното по време на ваканция във Виетнам или Южен Китай и да го оставите там.
Четете още : Johnnie Walker посреща Годината на змията с вдъхновяващ дизайн от Джеймс Джийн.