Wild Turkey е едно от най-разпознаваемите имена в света на бърбъна днес. С дълга и богата история, корените на марката могат да бъдат проследени чак до 1869 година. Въпреки това, чак през 1940 г., благодарение на една съдбовна ловна експедиция, бърбънът получава своето необичайно име.

Произходът на Wild Turkey Bourbon
В началото на 50-те на XIX век двама братя Джеймс и Джон Рипи напускат графство Тайрон, Ирландия и се отправят към Кентъки в търсене на нов живот. Те започват с малък магазин за стоки от първа необходимост, но скоро се насочват към нещо много по-голямо – производството на бърбън.

През 1869 г. братята отварят семейна дестилерия на място, което днес е известно като Wild Turkey Hill в Лорънсбърг, Кентъки. Техният бърбън бързо става популярен, а бизнесът върви стабилно до началото на „сухия режим“ през 1919 година. Тогава дестилерията е принудена драстично да намали производството си и да произвежда алкохол само за медицински цели. През този период уискито се продава и разпространява от Austin Nichols & Co. – търговец на хранителни стоки, основан в Кентъки през 1855 година. Въпреки че различни дистрибутори бутилират уискито под свои марки, именно Austin Nichols изиграва ключова роля в историята на Wild Turkey.
След края на „сухия режим“ бърбънът на братята Рипи отново започва да печели популярност. Толкова много, че през средата на ХХ век един изпълнителен директор на Austin Nichols & Co. – Томас Маккарти – решава да почерпи приятелите си с няколко глътки бърбън по време на лов.

Ловната експедиция
През 1940 г. Томас Маккарти, високопоставен служител в Austin Nichols & Co., организира ловно пътуване, на което кани свои приятели. Заедно с него той взема и няколко мостри на бърбън, който тогава се нарича „Austin Nichols Whiskey“.
Напитката толкова се харесва на ловците, че те започват да го наричат „wild turkey bourbon“ (бърбънът на дивата пуйка) – препратка към дивите пуйки, които ловували в същото време, докато го опитвали.
Не след дълго името се утвърдило, а през 1940 г. марката официално получава името Wild Turkey. А Austin Nichols започва да бутилира бърбъна под това име през 1942 година.

Марката Wild Turkey
Wild Turkey Bourbon започва да печели почитатели в цялата страна. Бързият растеж на марката без съмнение е подпомогнат от експертизата на Джими Ръсел, който през 1967 г. става трети главен дестилатор (Master Distiller) на Wild Turkey.
Под неговото ръководство дестилерията процъфтява. Някои от най-значимите му приноси към марката включват:
- Ангажимент към традиционните методи на дестилация и използването на високо съдържание на ръж в зърнения състав (mash bill).
- Създаването на Kentucky Spirit и Rare Breed – едни от най-обичаните разновидности на Wild Turkey.
- Разработването на първия в света бърбън ликьор, което в крайна сметка води до появата на American Honey.
- Менторството на сина му Еди Ръсел, който сега е главен дестилатор заедно с баща си.
- Включването му в Залата на славата на бърбъна от Кентъки през 2001 година.

През 1971 г. Austin Nichols & Co. изкупува изцяло марката Wild Turkey и в същото време продава бизнеса си с храни, за да се съсредоточи изцяло върху производството на алкохол.
Дестилерията е известна с производството на бърбън с богат вкус, дълъг период на отлежаване и без компромиси в качеството – нещо, което марката продължава да прави и днес под собствеността на Campari Group.
Четете още : Bushmills Private Reserve: уиски, което заслужава вашето внимание.