Близо 48% от българите подкрепят настоящите синдикални протести в страната

Migration Image

Близо 48% от пълнолетните български граждани подкрепят настоящите синдикални протести в страната. Сочат резултатите от социологическо проучване на агенция bdquo;Сова Харисrdquo;. Това са 50% от висшистите, 60% от привържениците на БСП, преобладаващата част от симпатизантите на bdquo;Атакаrdquo;, СДС, ДСБ, както и 36% от поддръжниците на ГЕРБ. Това за социалните, политически и икономически нагласи в България през януари 2012 г.
Близо половината от българските граждани подкрепят като цяло социалните протести и стачните действия в страната. От данните се вижда, че дори привърженици на ГЕРБ изразяват солидарност към исканията на протестиращите.
Очевидно е обаче, че обществената подкрепа към стачните действия не се дължи на негативно отношение към правителството, а по-скоро на безпокойството от евентуално влошаване на личното финансово положение на хората и на техните домакинства. Това показва, че синдикалните проблеми не са се политизирали. Протестите не изразяват политическо недоволство, а конкретни обществени социално-икономически настроения, свързани най-вече със страх от радикалните промени и реформи.
Изследването на bdquo;Сова Харисrdquo; е проведено в периода 3 ndash; 10 януари 2012 г. сред 1000 пълнолетни граждани на България.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст