Евродепутатите избират председател на парламента

Migration Image

Очаква се днес (17 януари) Европейският парламент да избере своя нов председател , съобщиха световните агенции.

Кандидатите за престижния пост са трима – Мартин Шулц (германец, от групата на социалистите и демократите), Даяна Уолис (англичанка, от АЛДЕ) и Нирж Дева (англичанин, Европейски консерватори и реформисти).

Досегашният председател на Европейския парламент – бившият полски премиер Йежи Бузек, от групата на Европейската народна партия (Християндемократи). Той бе избран на 14 юли 2009 г. с мантат от две години и половина

Европейският парламент (Европарламент или ЕП) е единствената пряко избирана институция, която представлява гражданите на Европейския съюз. Заедно със Съвета на Европейския съюз той осъществява законодателната власт на Евросъюза.

Европейският парламент представлява 500 милиона души, колкото е общото население на 27-те държави-членки на Европейския съюз. Неговата главна роля, като движеща политическа сила, е създаването на различни инициативи. Влиянието на Европарламента все повече нараства, тъй като той е призван да контролира бюджета на евроинституциите.

Членовете на Европейския парламент се избират чрез преки избори на всеки пет години. Парламентът се състои от 736 депутати от втория по големина демократичен електорат в света (след Индия) и е най-големия международен електорат в света (342 милиона избиратели през 2004). Институцията еволюира заедно със Съюза и съществува първоначално като асамблея, а по-късно е преименувана на парламент.

Ежемесечните пленарни заседания на Европарламента се провеждат в Страсбург, Франция, а извънредните и допълнителни заседания – в Брюксел, Белгия. Европарламентът има офиси и в Люксембург. Съществува безпокойство по отношение на разходите, които се отделят за преместването парламента и депутатите от едно място на друго по няколко пъти в годината.

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст