Пълен портфейл невинаги означава щастие

Migration Image

Изминалите няколко дни дадоха глътка въздуха на пазарите и повечето от тях са напът да завършат седмицата с минимален ръст. Всъщност, в четвъртък ситуацията изглеждаше толкова оптимистична, че мнозина анализатори предричаха край на корекцията и начало на нов възход, особено за борсите в развитите държави. Предния ден пазарите по света отчетоха едно от най-големите си повишения от началото на годината и желанието за покупки бързо измести несигурността от предишната седмица. Повод за оптимизма обаче се оказа не някое генерално решение за справяне с дълговите проблеми, а чисто и просто очакванията на инвеститорите за стимули от страна на централните банки и основните политически фигури в Европа. Ако не беше тъжно, може би щеше да е смешно да наблюдаваш как зрели хора, на които им е поверено управлението на огромни капитали, сменят настроението си (а оттам и поведението си на пазара) на 180 градуса в рамките на няколко дни. Така например депресията от предната седмица бързо бе заменена от твърда увереност, че никой (разбирай ЕС, ЕК, ЕЦБ…) няма да изпусне духа от бутилката и проблемите на Испания бързо ще бъдат решени с магическа пръчка. Така в медийното пространство лесно се наложи мантрата, че едва ли не най-лошият сценарий вече бил калкулиран в цените, а и той така или иначе е безкрайно невероятен. Подобни твърдения обаче са, меко казано, изсмукани от пръстите -няма как спад от едва десетина процента в борсовите индекси да отрази обективно разрушителните последици на евентуална банкова криза в Испания и останалите проблемни държави. Ако прибавим и неяснотите около предстоящите след седмица избори в Гърция, едва ли можем да наречем ситуацията в Европа стабилна.

Но, явно може, ако се съди по реакцията на фондовите пазари през последните дни. Краткосрочните хоризонти, с които работят инвеститорите напоследък, дотолкова са замъглили съзнанието им, че, сигурен съм, в доста случаи те не правят разлика между реалност и желания. Големите инвеститори в Европа и САЩ успяха да напълнят догоре портфейлите си с акции през първото тримесечие на годината и сега реалността определено не им харесва. Поради тази причина специализираните медии са пълни с професионални коментари за това колко фундаментално евтини са американските акции, измерени през доходността на държавните облигации и прогнозите за печалбите през тази година. Как всеки спад би трябвало да се използва за нови покупки и т.н., и т.н. Естествено, времето ще покаже кой е прав, но историята ни подсказва, че когато всички големи портфейли са пълни с акции и анализаторите са надпреварват да изтъкват колко евтин е пазарът, развръзката рядко се оказва благоприятна за инвеститорите.

В контекста на международното положениенашият фондов пазар продължава да се отличава с избирателна корелация -понякога се опитва да следва настроението в Европа, но по-често решава да се движи по своя си път. А и как би могло да е иначе, след като мощта на продавачите определено не отслабва. През последните няколко дни разпродажбите продължиха да мъчат акционерите в редица публични дружества, без значение дали същите са в добро или в лошо финансово състояние. Нежеланието да се притежават определени акции доведе дори до драматични спадове от десетки проценти, след като напористи продавачи правеха всичко възможно, за да се освободят от инвестицията си на всяка цена. И все пак сравнително устойчиви на подобни тенденции се оказаха за пореден път акциите на дружествата със специална инвестиционна цел. С малки изключения повечето от тях се радваха на солиден интерес, подкрепен от разпределен или очакван дивидент за верните акционери.

Ако така описаната ситуация изглежда малко мрачна, какво да кажем за следващите две седмици, в които може би ще станем свидетели на безпрецедентни събития. Банковата криза в Испания навлиза във фаза, от която може да се очаква почти всичко, а изборите в Гърция след седмица може да предизвикат поредната вълна от сътресения.

Гено Тонев

Портфолио мениджър

УД Юг Маркет фонд мениджмънт АД

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст