Общо 311 394 пътници са преминали през летище София през май

Migration Image

Общо 311 394 пътници са обслужени на летище София през май или с 0.2 процента повече спрямо май 2011 година.

Пътувалите по международни редовни линии са се увеличили с близо 4 200 през миналия месец в сравнение със същия месец на предходната година, а броят на организираните туристически групи, превозени с чартърни полети, отбелязва ръст от 16 на сто.

Общо 3 934 са излетелите и кацнали самолети през май, което е със 172 по-малко спрямо миналогодишния период. Лекият спад, който се наблюдава при международните редовни и вътрешни линии се компенсира от увеличението при сезонните туристически чартърни полети- с 14 на сто повече и бизнес авиацията – с 28 на сто повече.

През май е открита и нова карго линия по маршрута София – Белград – Прага. Полетите се изпълняват два пъти седмично, в сряда и петък, със самолет АTR72 в товарен вариант, от авиокомпания Czech Airlines.

През миналия месец летището е регистрирало най-голям обем на обработено карго и пощенски пратки от началото на годината – 1 441 тона, с което е постигнат ръст от 6,2 процента спрямо май 2011 г. Значително е увеличението на въздушните пратки, превозени със специализирани товарни самолети за периода – с 28 на сто повече.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст