Френското правителство повишава заплатите

Migration Image

Минималната работна заплата във Франция се увеличава с 2 процента до 9.41 евро на час от 1ви юли тази година, обяви социалистическото правителство, предава Financial Times. В отговор на предизборните си обещания президентът Франсоа Оланд съобщи, че минималното месечно възнаграждение ще нарасне за следващите шест години, като ще бъде обвързано с ръста на инфлацията. Въвежда се ограничение за минималната надница от 0.6 на сто над инфлацията. Така Оланд обвързва минималната работна заплата в страната с икономическия растеж на Франция. Целта е ограничаване на въздействието от нарастващите цени върху населението с ниски доходи.

За последен път такава стъпка бе предприета през 2006 година, след което бившият президент Никола Саркози замрази увеличението на заплатите спрямо инфлацията.

Потвърдено бе и намерението на правителството за въвеждане на данък от 3 на сто върху дивидентите на компаниите, както и увеличение на налога за богатство и данък наследство. С данък върху доходите на най-заможния слой в обществото ще се облагат тези приходи, които надвишават 1 млн. евро годишно. Реформите са част от опитите на страната да намали бюджетния си дефицит до 4.5 на сто от БВП до края на тази година и да достигне целта от 3 % през 2013 година.

Освен това правителството ще се бори с бюджетния дефицит и чрез намаляване на публичните разходи, твърдейки че се търси баланс между увеличаване на данъците и намаляване на харчовете.

Бизнес лидерите, консервативната опозиция и дори германското правителство разкритикуваха намеренията на френския държавен глава, определяйки ги като противоречиви и ограничаващи възможността за нарастване на конкурентноспособността на страната и увеличаване на растежа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст