ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Овчаров: Управляващите саботират референдума за „Белене”

Migration Image

Управляващите саботират работата на Инициативния комитет за иницииране на референдум за АЕЦ bdquo;Белене. Това заяви на брифинг в парламента народният-представител от Коалация за България Румен Овчаров. Той съобщи, че днес председателят на Инициативния комитет проф. Стефан Воденичаров е получил писмо от изпълнителния директор на НЕК Иво Лефтеров, в което се заявява, че се забранява външни лица да посещават площадката на атомната централа в Белене. Овчаров цитира част от писмото получено от НЕК: bdquo;В момента НЕК води активни преговори с руската страна по уточняване на всички детайли, свързани с приключване на проекта АЕЦ Белене. В съответствие с изискванията за безопасни условия на труд и от съображения за безопасност, ръководството на НЕК взе принципно решение за недопускане на външни лица на площадката.

bdquo;Явно се страхуват, че някои от преговарящите може да падне в т.нар. гьол и да настъпят тежки усложнения в дипломатическите отношения между България и Русия, пошегува се Румен Овчаров. Той припомни, че са спрени всички работни дейности, а по думите на премиера там имало само един гьол bdquo;Аз не виждам какви са притесненията им за безопасността, добави Овчаров.

Според депутата управляващите са притеснени, че подписката вече набира сила и се стремят по всякакъв начин да саботират нейната реализация.

Овчаров беше категоричен, че ще се проведе заседанието на Инициативния комитет на площадката в Белене на 1 юли(неделя) и напомни, че са поканени и медиите да участват в мероприятието, както и НПО, които подкрепят подписката. Депутатът изтъкна, че първоначално от НЕК са разрешили посещението на площадката.

bdquo;Опитът за предизвикване на първия национален референдум създава страхове у властта, включително и у местната власт. Това заяви зам.- председателят на Коалиция да България Михаил Миков. Той обяви, че кметът на гр. Димово не разрешава разполагането на маси за подписката за референдум за АЕЦ bdquo;Белене. Миков беше възмутен, че Белоградчик саботират подписката с още по- фрапантни действия- там събират такса тротоарно право сякаш продават семки и бадеми. Миков изтъкна, че масово държавни служители се страхуват да участват в подписката, което е индикатор за това доколко българският гражданин е свободен да изрази мнението си.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст