МВР пак надува свирката с Хамстера

Антон Петров-Хамстера остава постоянен обект на превенция отстрана на МВР.

Сериозна работа или надуване на свирката – след поредния арест на Антон Петров-Хамстера този въпрос вече се задава със значителна доза ирония. В сряда (27 юни), два дни след като вътрешният министър Цветан Цветанов разгледа студентска изложба, посветена на трафика на хора, стана ясно, че предишния ден подсъдимият по делото Октопод е прибран за трети път в рамките на един месец от служители на ГДБОП. В първия случай соченият за дясна ръка на Алексей Петров беше уличен заедно с несебърския наркобос Димитър Желязков-Митьо Очите за подготовка на убийство на висш служител на ГДБОП. Отначало се спрягаше името на директора Станимир Флоров, после на шефа на отдел Терор Валентин Цоновски. Следващият арест беше за подготовка на покушение срещу председателката на Софийския градски съд Владимира Янева. И в двата случая на Антон Петров бяха съставени предупредителни протоколи да не извършва тези неща. Сега разследват Хамстера за трафик на хора и се твърди, че ще се стигне до повдигане на обвинение.

Според официалната информация от МВР Петров е задържан заедно с две жени на Летище София в рамките на водено досъдебно производство на Националната следствена служба за склоняване към проституция в условията на организирана престъпна група. В хода на операцията антимафиотите спрели за проверка непосредствено преди полет за чужбина две жени, работещи в модна агенция и придружаващия ги мъж. При извършения личен обиск са иззети три преносими компютърни конфигурации, три СИМ-карти на български мобилни оператори, три СИМ-карти на белгийски мобилни оператори, договори за наем на помещения в чужбина. Тримата са разпитани като свидетели. Отделно са задържани двама мъже, за които има данни, че събирали приходите на проститутките и ги предавали на Хамстера. Единият от тях е собственик на модната агенция.

В същото време адвокатката на Хамстера Ваня Траянова заяви, че той не е задържан, а отишъл доброволно с нея в ГДБОП. Причината била, че автомобилът му бил задържан от антимафиотите заедно с шофьора и още двама мъже по неизвестни причини. Петров и Траянова престояли два часа в сградата на спецслужбата, след което директорът Станимир Флоров казал на Траянова, че клиентът й ще бъде арестуван за 24 часа, без да му повдигат обвинения. Адвокатката била съпроводена до изхода, без да й покажат заповед за задържане. Този път предупредителен протокол не бил съставен.

Кратките арести, завършващи със съставяне на предупредителни протоколи в ГДБОП, бяха обяснени миналия месец от главния секретар на вътрешното министерство Калин Георгиев. Оказа се, че силовото ведомство започнало да прилага специална тактика, наречена надуване на свирката. От споменатото от Георгиев нейно наименование на английски – whistle blowing, стана ясно, че се ползва чуждоземно ноу-хау. Съгласете се, че е глупаво да организираме контролирано убийство. Това е работа по превенцията, аргументира се главсекът на МВР.

Още тогава Калин Георгиев подсказа, че работата по Хамстера ще продължи, докато не бъде вкаран отново зад решетките. На въпрос дали Хамстера се е активизирал заради постоянния арест на съпроцесника му Алексей Петров главният секретар отговори, че всеки един престъпник или заподозрян за тежки криминални престъпления би трябвало да се намира там, където му е мястото. И добави: Г-н Петров е там, където би трябвало да бъде.

В случая обаче МВР не изглежда убедено в основанията за задържане на Хамстера. Нещо повече – трафикът на хора е несравним с подготовката за убийства, които му донесоха само два предупредителни протокола. За доказване на схемата за износ на проститутки трябва да се разприказват най-малкото самите те, което едва ли ще се случи. Изобщо пък не е ясно как Хамстера се е готвел да ги трафикира, щом като са тръгнали да пътуват посред бял ден с редовни документи и билети с редовен граждански полет. Надуването на свирката сигурно има известен ефект, но той не може да е траен, ако всичката пара отива само в нея.

nbsp;

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст