ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Земята в Добруджа гони 1 евро на кв. м

Migration Image

Земеделската земя в Североизточната част на България – в областите Добрич и Варна,продължава да поскъпва, показват данни от специализирани сайтове за имоти. Най-ниската цена на офертите продава вече е около 1500 лв. на декар, а броят на офертите с цени от 1 евро на квадрат се е увеличил двойно през последните два месеца. Могат да се открият и регистрирани заявки за продажбата на немислими само преди година нива – например 50 дка в землището на Дуранкулак се предлагат за 300хил.евро, или по 6 евро на квадратен метър. Увеличават се и офертите без цена с уточнението по договаряне, което според хората от региона означава над 3 евро на квадрат.

Намаляващите свободни парцели в Добруджа и постоянно нарастващото търсене от местни арендатори и външни инвеститори са сред причините за ценовия бум. Предлагат се или големи (над 100 дка) и много скъпи парцели или малки (до два дка), в регулация и с възможности за строеж, но също на висока цена. През последните две години средните парцели от 20-30 дка, които бяха масово представени на пазара, са изкупени тихомълком и почти липсват, което допълнително оскъпява земята. Промяната в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, която спира от участие в търговете за държавна земеделска земя арендатори с над 10хил. дка обработваема площ, също изигра своята роля. Купуването директно от собствениците остана единственият вариант за тези арендатори. А това са хора с добри финансови възможности при ситуацията на зърнения пазар напоследък и високата цена на зърното. Своето отражение оказват и намеренията на земеделското министерство за комасация на земята. Представители на ведомството обявиха в началото на юни, че започват процедура на доброволна комасация в 200 землища, като процесът ще продължи до 2020 година. Икономически ефективните парцели, според експертите, са от 40 до 50 дка, докато у нас средната големина е 5.5 дка с изключение на Добруджа – там те са десетина пъти по-големи от средните.

Пазарът на земеделска земя не е еднотипен и картината в останалата част на страната е доста по-различна. Очевидно е обаче, че бумът на цените в Североизточна България започва да оказва въздействие и в други региони, където има добра земеделска земя. Това води до разнообразни тарифи, като понякога за едно и също землище разликата в офертите продава е два или три пъти. В Сливенско, да речем, цените тръгват от 300 и достигат до 3000 лв. на декар. В Пловдивско рекордьори по цени са младите овощни градини, като цената на декар при тях достига до 5000 лева. Средната цена на земята обаче е далеч от тази в Добруджа и се движи около 450 лв. на декар. В Централна Северна България – Плевенско, цените са по-високи с 200-300 лв. на декар. Предлагането на ниви варира от 600 до 750 лв., като в отделни случаи надхвърля 1500 лева.

Раздвижването се е отразило и на количеството посредници. Регистрираните само в един специализиран сайт са над 600, като повече от 150 от тях участват активно с оферти. И всичко това на фона на общата задълбочаваща се стагнация в останалите сегменти на пазара за имоти и понижаващите се цени.

След негативния опит от бума при жилищната отпреди три-четири години, резонният въпрос е -докога ще продължава треската за земя и докъде ще стигнат цените? Очевидно този процес няма да е продължителен и вероятността активността на купувачите да намалее съществува дори и сега. Все пак повечето от експертите са на мнение, че до края на 2013-а търсенето на земеделската земя ще остане голямо, а намаляващите свободни парцели ще поддържат високи цените. Стойности от 2000 лв. на декар в най-търсените региони засега изглеждат като горна граница. Не е изключено те да бъдат преминати, но ако това стане, то ще е за кратко. Пикът на търсенето, който се очаква след прибирането на реколтата през юли, ще покаже до голяма степен до какви нива са готови да стигнат купувачите и къде интересите на продавачи и купувачи ще се срещнат. И през следващите една-две години Добруджа ще остане най-привлекателното място за сделки със земеделска земя, а след нея районите в Плевенско и Пловдивско.

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст