ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Зидат Инглиш Вилидж с папки вместо тухли

С помощта на адвоката си Петя Шопова Зартов се надява да си върне свободата.

Ваканционното ВИП селище Инглиш Вилидж край бургаското село Димчево от няколко години живее бурен живот, макар че е построено само на хартия. Скандалите около него се роят с размах и бързина, с каквито всъщност трябваше да се вдигнат стоте му луксозни къщи. Засега обаче единствено купчините папки с дела по казуса Инглиш Вилидж извисяват ръст.

Последното дело е с руски адрес и е реакция на един от основните герои в съдебния епос на несъществуващото селище. Тази седмица стана ясно, че депутатът в Държавната дума от партия Справедлива Русия Генадий Гудков ще съди руската телевизия НТВ за разпространение на лъжлива информация, съдържаща се в телевизионно интервю с българския гражданин Ивайло Зартов.

Гражданинът Зартов пък е другият основен герой в сагата Инглиш Вилидж. През март 2011 г. той бе осъден от Бургаския окръжен съд на 13 години затвор за присвояване и безстопанственост. Според прокуратурата Зартов е присвоил над 3 млн. лв. от българско-руското дружество Инглиш Вилидж ООД, в което съсобственик е бившият полковник от КГБ и настоящ депутат Генадий Гудков. Парите са били отредени за строителството на вилното селище край Бургас, което така и не бе построено.

Предисторията на казуса със селището обяснява защо излъченото от НТВ интервю с Ивайло Зартов предизвика гнева на депутата. НТВ изпраща в България снимачна група, за да утеши един престъпник, на когото взело да му липсва медийното внимание. Снима го, какво бръщолеви и забравя да разкаже на доверчивия, неразбиращ от провокации зрител, че репортажът фактически се води от килията на затвора, изригнал Гудков след интервюто. След което обещал да спечели няколко иска срещу телевизията заради разпространените лъжи.

Гневът на бившия кагебеец обаче по-скоро се дължи на факта, че макар и осъден, Зартов не си е оставил магарето в калта и продължава да води борба с бившите си руски съдружници. Според информация от руските медии, Зартов е изпратил сигнал до Федералната служба за сигурност на Русия, в който наклепал Гудков за бизнеса му в чужбина. По-точно българинът е посочил факти за инвестиции на депутата в чуждестранни фирми, направени от офшорка чрез кипърска банка. В сигнала се твърди, че Гудков е използвал схема за пране на пари.

Информацията срещу бившия полковник от КГБ, изглежда, е хванала вяра във ФСБ, тъй като гневното изригване на депутата съвпада с някои ограничителни мерки, наложени от руската власт срещу него и семейството му. Спецслужбите в Русия са отнели разрешителните за съхранение и използване на оръжие, издадени на охранителни фирми, собственост на Гудков и фамилия – факт, който говори, че срещу него се води разследване.

Как ще се оправи бившият кагебеец с руската Темида си е негов проблем. В същото време осъденият на първа инстанция Зартов чака решението на апелативния съд – ще лежи ли в затвора, или делото ще тръгне в друга посока. Апелативните магистрати от Бургас ще се произнесат по делото в първата половина на юли. Бившият лидер на Движение Социален хуманизъм и бизнесмен Ивайло Зартов обжалва за втори път присъдата, произнесена му от Бургаския окръжен съд (БОС). БОС го призна за виновен по чл.203 ал.1, вр. чл. 26 от НК за присвояване в особено големи размери, в качеството му на длъжностно лице – управител на Инглиш вилидж ООД.

При първото въззивно разглеждане на делото присъдата му от 13 години затвор беше отменена, а делото върнато за ново разглеждане в Бургаския окръжен съд. Там при второто гледане магистратите постановиха присъда от дванадесет години лишаване от свобода. Зартов обаче оспори решението и пусна втора жалба.

По време на процеса и на двете инстанции Ивайло Зартов отрича вината си, а защитата му пледира, че по време на инкриминираното му деяние той не е бил в качеството на длъжностно лице. В момента Ивайло Зартов е с мярка за неотклонение домашен арест.

Дванадесетте години затвор бургазлията получи за присвояване на 3 110 036 лв. и за преразход на други 462 698 лв. на българо-руското дружество Инглиш Вилидж ООД. Парите са били изтеглени от сметките в периода от ноември 2004 до октомври 2008 г., когато Зартов е бил управител на дружеството и е трябвало да изгради селище със сто къщи край Димчево. Като управител на фирмата той е имал власт да се разпорежда с паричните потоци и без да е представил счетоводни документи за разход, е източил парите, предназначени за изграждането на ваканционните къщички в с. Димчево, се казва в обвинителния акт.

При разследването бе установено, че бизнесменът междувременно е станал собственик на 36 поземлени имота в Димчево, Равнец и Брястовец. Според държавното обвинение Зартов е изразходвал дружествените средства в свой интерес, като си е закупил земеделски земи и офиси в Бургас. Част от парите е харчил и за собствен пиар.

Сумите са били източвани с помощта на трима души, близки до Ивайло Зартов. Схемата е следната: обикновено хората на Зартов купували поземления имот и след това го препродавали на Инглиш вилидж на значително по-висока цена. Имало случаи, когато купувач е бил самият Зартов като физическо лице, който препродавал земята на дружеството, отново на завишени цени. Някои парцели са купувани и продавани два пъти с цел да се оправдае печалбата. Установено е също, че приближените на бизнесмена не са получили нито една от посочените в нотариалните актове суми от купувача Инглиш вилидж.

Според свидетеля на обвинението Орлен Тъщан, счетоводител на дружеството от 2004-а до 2007 г., понякога Зартов е представял банкови бордера за разходваните средства. Теглените от управителя суми били оформяни като служебен аванс. По смисъла на закона дружеството не е развивало търговска дейност и няма приходи. Единствените постъпления били от лихви върху внесените суми.

Парите са основно в евро и са били превеждани от фирмата Бизнес секюрити консълтънс лимитид, която е регистрирана в Гибралтар и е съдружник на Инглиш Вилидж. Двайсет процента от капитала на Инглиш Вилидж държи Росболстрой ООД, а 80% е на гибралтарската Бизнес секюрити консълтънс лимитид. Един от нейните собственици е бившият полковник от КГБ и депутат от руската Дума Генадий Гудков. Парите са били целево отпускани за закупуване на земеделски земи, за смяна на статута им, проектиране, за строителство, разкри свидетелят Орлен Тъщан.

При разследването бе изяснено, че освен източените пари Зартов е изразходвал неправомерно и още около 500 000 лева. Според държавното обвинение те са отишли за пиар и за реклама на дейността на Зартов в бургаските медии, за дарения, за спонсорство, за консултантски услуги, за коктейли, кетъринг и за подобни дейности по време на кампанията му за общински съветник през 2007 година.

След присъдата на Бургаския окръжен съд държавата сложи ръка на 36 поземлени имота в Димчево, Равнец и Брястовец, автомобил и дружествени дялове в три фирми, в които Зартов участва. Съдът уважи гражданския иск на българо-руското дружество, представяно от сегашният управител на дружеството Роман Еременко, и определи Зартов да заплати обещетения в размер на 3.6 млн. лв. заедно с лихвите от 2004 година.

Случаят обаче не е приключен – нито за Зартов, нито за бившия му съдружник от КГБ Гудков. Случващото се тук и в Русия обаче показва колко вярна е народната мъдрост, че краставите магарета през девет баира се надушват…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст