ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Електронното правителство гълта още 12 млн.

Migration Image

Пет хиляди души ще могат да се възползват от март 2013 г. от електронните услуги, които предлага централната и местната администрация, или поне такава е основната цел на поредния етап от изграждането на електронното управление.

В разделената на осем лота обществена поръчка кандидатстваха едва 14 компании. А след отваряне на ценовите оферти на 18 юли станаха ясни и осемте фирми, които ще си поделят общо 12 млн. лв., осигурени от оперативната програма Административен капацитет. Победителите при половината от позициите на практика бяха ясни предварително, след като за тях се яви само по един кандидат. При избора за останалите водеща с тежест от 70% ще е техническата оценка, а с 30 на сто – ще е ценовата оферта.

За създаването на регистър за електронна идентичност на потребителите и изработването на първите 5 хил. електронни карти най-вероятно ще отговаря фирмата Борика – Банксервиз. Тя предложи с цена от 2.262 млн. лв. и с максималните 100 точки остави далеч зад себе си конкурентите – Сирма солюшънси Инфрасофт Интернешънъл. Борика – Банксервиз ще трябва да представи и модела за издаването на първите е-карти с чип, които да заменят сегашните лични карти. Чрез тях хората у нас ще могат да си вадят по електронен път различни документи като удостоверения за постоянен адрес, разрешителни за ловно оръжие, да плащат данъците си, да подават заявления и данъчни декларации, да получават достъп до банковите си сметки… Засега известно е единствено, че е-картата ще има уникален номер, с който ще се удостоверява идентичността на притежателя й или нещо като ЕГН, но той няма да е явен. Чипът ще съдържа и електронния подпис на притежателя на картата, като евентуално в бъдеще на нея ще се качи и неговото здравно досие.

Необходимо е да отбележим обаче, че това е поредният търг, обявен преди да е ясно дали институциите са подготвени за новата система и дали тя въобще ще може да се свърже с вече съществуващите. Повечето общини все още не са в състояние да разчитат електронните карти и да извършват изброените е-услуги. Под въпрос също така остават поддръжката и въвеждането на данните в системата, след като избраната фирма ще отговаря за тези неща само в рамките на една година.

Надграждането на единна среда за обмен на електронни документи очевидно ще се прави от единствения кандидат – консорциума Ай Би Ес Бул Ес Ай, в който влизат Пагане проект консулт и Ай Би Ес – България. Той получи максималните 100 точки и даде цена от 1.558 млн. лева.

С усъвършенстването на националния портал за електронно управление, така че да предоставя над 200 услуги за малкия и средния бизнес, по всичко изглежда ще се заеме габровската фирма Стемо, добре позната и от другите конкурси за електронното управление. Тя е първа при третия лот с максималните 100 точки и предлагана цена от 2.341 млн. лева. Вторият кандидат – Атос Ай Ти Солюшънс енд Сървисис,получи 77.043 точки при ценова оферта от 2.392 млн. лева.

За разработването на система за SMS известяване на гражданите на първо място е класирана Ита груп Контраяс оценка от 100 точки и цена от 924 хил. лева. Другият претендент – Ес Би Ди,получи 76.317 точки и предложи цена от 657 854 лева.

Изграждането на системата за т. нар. електронен референдум и достъп до обществена информация правителството, изглежда, ще повери на Матерна България, която също получи пълния брой точки при посочена цена от 1.745 млн. лева. Заедно с нея за лот 5 документи бяха подали обединението Декарт – Лафити консорциумът Е-демокрация 2012.

Изработването на централизираната система за управление на комуникационната и хардуерната инфраструктура чрез прилагане на съвременни технологии и платформи ще бъде поверено на Комсофт срещу цена от 903 302 лева. Компанията беше единственият кандидат и получи за техническата си оферта максималните 100 точки.

Фирмата Телелинк също нямаше конкуренти за разработването на унифицираните изисквания към центровете за съхранение на особено чувствителна информация. Тя даде цена от 867 456 лв. и получи 100 точки.

Последната позиция – оценката и контрола на качеството, спечели Сиела Нормас пълен брой точки и предложена цена от 403 200 лева.

Всички компании трябва да приключат работата си в края на февруари догодина, така че електронното управление да тръгне реално от следващия месец.

Цветомира Личева

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст