ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Закъсалите остават с малък шанс

Migration Image

Николай Ваньов,
брокер, Инвестбанк АД

Разделителната линия между ядрото и периферията на еврозоната се очертава все по-ясно и е все по-непреодолима. Страни като Германия и вече възвърналата си репутацията (но не и рейтинга) на първокласен кредитуполучател Франция се радват на рекордно ниски лихви. Но Испания върви по пътя на покачващите се доходности, който доведе Гърция и Португалия до това да просят спасителни пакети и да въведат значителни ограничения, наложени им от техните европартньори.

През изминалата седмица доходността по испанските ДЦК нарасна значително, докато в страната се вихреха протести срещу мерките за спестяване на публични разходи и срещу вдигането на данъци, предложени от премиера Мариано Рахой. Доходностите по десетгодишните испански книжа на няколко пъти през седмицата преминаваха психологическата бариера от 7%, която бе ключова за Гърция, Португалия и Ирландия да поискат финансова помощ. В края на седмицата търсената от инвеститорите доходност по тези облигации бе 6.968%, а седмичният ръст беше 34.9 базисни точки. Въпреки това испанското правителство се опитва да поддържа достъпа си до капиталовите пазари отворен и тази седмица пласира успешно цялото предлагано краткосрочни книжа с номинал 2.98 млрд. евро. Силно обезпокоителен бе коефициентът на покритие по този аукцион (общо поръчки към предлагано количество), който се равняваше на само 1.9 пъти, сравнен с над 4.26 пъти при подобно пласиране от миналия месец. Редица анализатори обърнаха внимание и на първия отлив на търсенето от страна на местните банки, които досега успяваха да поемат шока от липсата на чуждестранни инвеститори с помощта на ефектите от програмата за вливане на ликвидност на ЕЦБ.

На този фон Франция и Германия успяват да пласират част от книжата при негативни доходности, което означава, че инвеститорите са готови да плащат, за да заемат средства на тези страни. В сряда Германия успя да продаде двегодишни дисконтови книжа при цена от 1 001.00 евро за 1 000 евро номинал за първи път в историята си. При Франция безпрецедентно негативните доходности по най-краткосрочните книжа се запазиха и през тази седмица.

На фона на това наистина горещо европейско лято отвъд Атлантическия океан нещата изглеждат доста спокойни. Въпреки изненадата от острото покачване на броя на първичните молби за помощи при безработица до 386 000 при прогнозирани 365 000 броя, пазарите на държавен дълг останаха почти без промяна. Десетгодишната доходност по трежъритата бе на нива от около 1.50 %, само 1.5 базисни точки по-висока спрямо тази отпреди седмица. Текущото замръзване на пазара може да бъде обяснено със засиленото очакване от инвеститорите на нова програма по вливане на ликвидност и изкупуване на трежърита от Фед, за която предпоставка е забавящият се ръст на най-голямата икономика.

Коментарът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст