Семерджиев: АЕЦ „Белене само с инвеститор

Migration Image

АЕЦ bdquo;Белене трябва да се изгражда само и единствено, ако бъде намерен стратегически инвеститор, който да поеме всички рискове свързани с електроцентралата. Тази позиция обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев след редовното заседание на регулатора.

Без да има компания, която да поеме разходит за строежа на bdquo;Белене, няма смисъл да започне нейното изграждане, тъй като вече е прекратена практиката да се подписват дългосрочни договори за изкупуване на ток, каквито са случаите с ТЕЦ bdquo;Марица Изток 1 и 3, коментира шефът на енергийния регулатор.

По този начин електроцентралата няма да получи преференциална цена за изкупуване на произведения ток и ще трябва да продава на свободния пазар, добави Семерджиев. Това е още едно доказаелство, че изграждането на bdquo;Белене няма да бъде изгодно, след като цената на тока на свободния пазар е много по-ниска от тази, която достига до крайния потребител.

Семерджиев коментира и използването на биомаси за производството на електричество. Въпреки добрите практики в света, у нас все още не се произвежда такъв вид енергия, коментира още той. В същото време имаме вече 600 мегавата фотоволтаици, над 600 мегавата вятърна енергия и няколко малки ВЕЦ-а. Проблемът е, че инвестициите за производството на ток от биомаса продължават с години, докато при фотоволтаиците например едва два месеца. В същото време биомасата има по-големи предимства от гледна точка на балансиране на енергийната система, защото може да се регулира кога централата да работи и кога не. Освен това ще привлече много работна ръка при производството, изтъкна още шефът на енергийния регулатор.

Според Семерджиев намалението на цената на тока от фотоволтаиците гарантира, че няма да има резки скокове на цените на зелената енергия в следващи години.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст