Депутатите погребаха случая Мирослава

Депутатът Красимир Ципов има богат речников запас

Докладът на временната парламентарна комисия за полицейското насилие стана повод в храма на българската демокрация да се възцари каруцарщината. По време на скандала, разгорял се в сряда (24 октомври) около изводите на комисията по случая за отвлечената и убита Мирослава от Перник, депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, заместник-шеф на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС и може би следващият й председател, нарече групата на независимите депутати гювендия на БКП.

На каруцарската капра седна и председателката на НС Цецка Цачева. В отговор на искане на независимия Тодор Великов депутатите, употребили думите гювендия (б. р. – лека жена) и мазмантия, да бъдат наказани, тя излъга като дърта циганка. Цачева заяви, че не знае какво означават тези думи и затова не може да накаже народните представители, които я употребяват от трибуната на парламента.

Обсъждането на доклада олекна не само заради прозвучалите обиди. В началото на седмицата вътрешният министър Цветан Цветанов влезе в кожата на психиатър, изразявайки съмнение дали Иван Костов, член на алтернативната комисия по случая Мирослава не страда от раздвоение на личността. Иван Костов политически е доста обременен от това, което се случва през последните години, и аз дори не знам когато Костов излиза от трибуната на парламента кое лице говори. Дали лицето, което е говорило с мен, когато е споделяло подкрепата за мен персонално в борбата срещу организираната престъпност и оценката, която е давал за правоохранителната система в България, или политическият популизъм и говореното от парламентарната трибуна, заяви в характерния си стил Цветанов.

МВР-шефът определи работата на алтернативната комисия като подмяна на институцията Народно събрание. Повод за думите му бе фактът, че след като отказа да участва в редовно избраната анкетна група за проверка на обстоятелствата около случая в Перник, опозицията си спретна своя комисия. Аз не бих искал да участвам в подмяната на институцията Народно събрание и да поставям под съмнение легитимността на всяка комисия, която участва във всеки конкретен случай. Аз не бих искал да коментирам, има комисия, която е приключила своята работа, има доклад, който е поднесен на депутатите, и не бих искал да участвам в това политическо говорене по този случай, който е изцяло в компетентността на прокуратурата. Всичко по случая е обяснено и предоставено на анкетната комисия и е написано в заключенията. Аз чух от г-н Костов, че Стойчо е бил служител на ГДБОП – няма да давам отговор на подобни безпочвени обвинения и няма да коментирам, защото част от нещата, които са дискутирани в тази анкетна комисия, са класифицирана информация, обяви вътрешният министър.

Скрити зад удобната секретност на информацията, членовете на временната комисия се задоволиха само с доброжелателни съвети към работата на МВР, без да се задълбочават в разкриване на истината за съмнителните обстоятелства около отвличането и убийството на Мирослава Николова. Нито на обвитото в подозрителна неяснота самоубийство на свидетеля Стойчо Стоев-Чочо. Герберите в официалната комисия, подкрепени и от един независим депутат, препоръчаха по-строг контрол при конвоирането на лицата, заподозрени в извършване на тежки престъпления, по-добра координация между териториалното звено в Перник и централата в ГДБОП и… толкоз.

Без отговор останаха въпросите, повдигнати още в началото на обсъждането на доклада. Водещ сред тях е защо свидетелят Чочо е бил отведен в жилището си от антимафиотите Симеон Димитров, Димитър Радков и шефа на отдел Тероризъм Валентин Цоновски, а поемните лица са останали отвън. Както е известно, Стоев се е гръмнал в присъствието на тримата.

Неизяснено остана и обстоятелството кой и как е изключил алармата в жилището, без да остави отпечатъци по кутията й. Липсва яснота как се е случило така, че заради негоден ацетонов разтвор натривките от пръстите на Чочо, които трябваше да докажат, че се е самоубил, не са редовни – тоест нямат никаква доказателствена стойност.

И докато депутатите си разменяха каруцарски реплики, в публичното пространство усилено се коментираше мистериозното изчезване на единствения обвиняем по случая Марио Любенов-Заека. Според майка му Елка Георгиева дирите на сина й се губели от 10 октомври. Тогава трябвало да бъде изписан от затворническата болница в Ловеч, където му беше направена психиатричната експертиза за вменяемост. В публикация в местен вестник тя твърди, че синът й е неоткриваем. На адвокатите им казали, че е в ареста във Враца. Не знам защо. Те го търсили, но там се оказало, че го няма. Ходих и в ареста в Перник, но резултатът е същият, заявила тя.

Мистерията с изчезналия Марио, който стана основен обвиняем благодарение на показания на самоубилия се Чочо, наля масло в огъня, който и така бушуваше в парламента. Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов призова МВР-шефа Цветанов да се яви в НС, за да каже вярна ли е информацията за Заека. Предложението му обаче беше отхвърлено с 33 гласа за, 6 против и 65 въздържал се.

Докато всички търсеха къде се скрил Заека и дали все още е жив, Областната дирекция на МВР в Перник запази гробно мълчание. Последваха обаче две странни известия от пернишката прокуратура, в чиято компетентност – както правилно беше посочил вече МВР-шефът – е случаят Мирослава и участващите в него. Някъде в спусналата се мъгла окръжният прокурор Пламен Найденов обяви, че обявеният за изчезнал от семейството му Марио Любенов-Заека се намира в затвора в Ловеч. Според обвинителя майка му не могла да го открие, тъй като го е търсила в арестите. Последва и изненадващо уточнение от прокуратурата в Перник, според което Заека не е в пернишкия арест, тъй като… просто чакал автомобил, който да го конвоира от психодиспансера на затворническата болница в Ловеч до града на миньорите.

На фона на разиграващата се версия на Ъпдайковия роман Заеко, бягай, и мистериите на прокуратурата депутатите приеха доклада на временната анкетна комисия за изясняване на случаите на полицейско насилие, сред които и очевидно ненамерилият логично обяснение пернишки казус. От общо 111 гласували 74 бяха за , 34 против, трима се въздържаха. И папката Мирослава бе погребана в чекмеджетата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст