Лихвите по кредити да се признават за разход

Петя Димитрова

Факт е, че в другите европейски страни има данък върху доходите от лихви. Но там и лихвите по кредитите се приспадат от данъчната тежест като разход. В различните държави тази възможност се предоставя за различни видове заеми. Ще ви дам пример с компаниите – в баланса им има и двете страни – лихвите по депозити се записват като приход, но лихвите по кредити се приспадат като разход. Справедливо е същият подход да се приложи и за физическите лица.

По въпроса какво точно и как ще се облага е нужна дискусия. Както и по другата тема – дали това е най-правилният момент – все пак ние сме най-бедната страна в Европа.

Не очаквам заради новия данък да има изтегляне на средства от банките. Няма да има и опасност за банковата система, каквото бе становището и на БНБ. Банките са стабилни, добре капитализирани, няма друга добра алтернатива за спестяванията. От друга страна, данъкът бе обявен като мярка да се стимулира потреблението или да се раздвижи пазарът на имоти. Възможно е той да има и такива ефекти.

nbsp;

nbsp;

nbsp;

nbsp;

nbsp;

nbsp;

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст