ГЕРБ ще ни удави

Migration Image

Водните проекти по оперативната програма Околна среда цъкат като истинска бомба, пред която данъкът върху лихвите от депозити ще ни се види като детска игра. Досега екоминистърът Нона Караджова е подписала договори за канализация и пречиствателни станции за над 1.7 млрд. лв., при положение че разполага с едва около 600 млн. лева. По-неприятното е, че нови контракти продължават да се сключват. А това неминуемо ще доведе до огромна задлъжнялост, фалити на общини и фирми, провалена оперативна програма, наказателни процедури за милиони евро. Тази апокалиптична картина се очертава като съвсем реална последица от управлението на ГЕРБ в сферата на екологията.

Тоталното забавяне на проектите доведе дотам в края на мандата на пожар отново да се подписват раздути договори за изграждане на пречиствателни станции и канализация, които далеч надхвърлят допустимите европейските изисквания. Водещ критерий при избора на общините пак е политическата принадлежност. А най-неприятното е, че се договарят проекти, без да има пари за тях. Не е ясно кой ще ги плаща, но е сигурно, че следващият министър на екологията никак няма да е щастлив от полученото наследство.

Според Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейския съюз при налични 2.5 млрд. лв. за сектор Води на оперативната програма Околна среда към 1 октомври са били подписани договори за 3.5 млрд. лева. Конкретно за процедурата Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в агломерации с над 10 000 жители пък договарянето е три пъти над отпуснатото за тази цел финансиране от 600 млн. лева. Ангажиментите, поети при присъединяването ни към общността, бяха всички градове с повече от 10 хил. жители да имат изградени канализация и пречиствателни станции до края на 2010-а, а за тези с население между 2 и 10 хил. души срокът изтича в края на 2014-а. Затова сега, общо взето, споразуменията се подписват на килограм, с обяснението, че така се наваксва натрупаното закъснение. Но никой не смее да каже какви ще са последиците.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст