Павлова: Предизвикателство за нас да строим един от най-дългите тунели в Европа

Migration Image

Голямо предизвикателство за нас е строителството на два тунела, единият от които ще е от най-дългите в Европа – този под Шипка. Затова за нас е важно да имаме добри проекти и предстои България да обяви конкурси за избор на проектанти и изпълнители. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на срещна с ръководствата на три от най-големите швейцарски фирми в областта на пътното, тунелното и хидроенергийното строителство. На срещата във Федералната служба Пътна инфраструктура, организирана със съдействието на българския посланик Меглена Плугчиева, регионалният министър представи предстоящите за изграждане у нас големи инфраструктурни проекти.

Представената информация предизвика професионалния интерес на компаниите, в резултат на което посланик Плугчиева пое ангажимент през пролетта на следващата година да организират специален бизнес форум в Цюрих с акцент пътното и тунелното строителство.

Своя опит в строителството на големи съоръжения презентира изпълнителният директор на Ломбарди АД Матиас Ноеншвандер и член на УС на браншовата асоциация на тунелното и подземно строителство. В момента компанията изгражда жп тунела Готард и най-големия пътен тунел от 57 км, свързващ Швейцария с Италия.

bdquo;Амберг инженеринг е поканена да консултира строителството на няколко тунела в Сочи, които трябва да бъдат завършени за зимната олимпиада през 2014 г., посочи представителят на компанията. Фирмата е специализирана и в изграждането на хидроенергийни проекти по цял свят, стана ясно на срещата.

bdquo;Баслер и Хофлерldquo; също участва в строителството на някои от големите швейцарски тунели. До този момент Швейцария има общо 1100 км тунели, които позволяват бързо и безопасно предвижване, посочи Стефан Мозер, директор във фирмата.

Днес регионалният министър Лиляна Павлова се срещна с кантоналния министър-председател и министър на строителството на кантон Цюрих Маркус Кеги.

По-късно българската делегация посети и Службата за отпадъците, водите, енергетиката и въздуха към строителния директорат на кантона. Там беше разгледана пречиствателната станция на Цюрихското езеро, което служи и като регионален източник на питейна вода. Лиляна Павлова запозна министър Кеги с приоритетите на българското правителство в областта на хидроенергийните съоръжения. Тя посочи, че през следващата година започва изграждането на нови язовири ndash; Пловдивци, Нейковци и Луда Яна, а за още три по всяка вероятност ще бъде търсена възможност за публично-частно партньорство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст