Рашидов предложи споразумение за филмови копродукции с Мароко

Migration Image

о-тясно сътрудничество в областта на филмовата индустрия с Мароко предложи министърът на културата Вежди Рашидов на среща с Абделкадер Амара – министър на индустрията, търговията и новите технологии на арабското кралство, който е на посещение в страната ни за участие в Десетата сесия на Междуправителствената българо-мароканска комисия

Той подчерта, че в България има отлични възможности за производство на филмови копродукции и разполагаме с много добра техническа база и специалисти, като същевременно отбеляза, че през последните няколко години в подем е и новото българско кино, което се ползва със сериозна финансова подкрепа от страна на държавата ни. Рашидов предложи да се сключи двустранно споразумение за филмови копродукции между България и Мароко. Той припомни, че страната ни вече има подписани такива споразумения със страни като Франция, Израел, Италия и Турция.

В България да се проведат и Дни на мароканската култура, предложи още Рашидов. Според него именно такива конкретни бъдещи прояви в областта на двустранния културен обмен могат да допринесат за по-близкото опознаване на народите ни. Министър Абделкадер Амара отправи покана страната ни да се представи на следващото издание на традиционния Фестивал за религиозна музика в град Фес в Мароко. Рашидов го увери, че певците от прочутия ни хор, изпълняващ източни песнопения ndash; bdquo;Св. Йоан Кукузелrdquo;, ще се представят много достойно на този престижен форум. В заключение Абделкадер Амара каза, че ще предаде разговора на своя колега – министър на културата на Кралство Мароко, и че ще разчита много и на съдействието на Посолството на Мароко в София за осъществяване на всички обсъдени инициативи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст