ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Чехия занули лихвите

Migration Image

Чешката централна банка понижи основната си лихва до рекордно ниските 0.05% (почти 0.75 пункта под базовата лихва на еврозоната) и обеща да не качва кредитните разходи за по-дълъг период, след като втората поред от 2009-а насам рецесия в страната охлади инфлацията. Банковите парични стратези обмислят и други инструменти за подпомагане на икономиката, притисната от кризата на държавния дълг в еврорегиона. Следващата мярка вероятно ще е отслабване на чешката крона, ако се налагат още парични стимули. Централните банкери не оповестяват подробности за евентуални валутни интервенции.

Паричните стратези на страните членки на Европейския съюз от Източна Европа следват примера на централните банки в САЩ и Великобритания за увеличаване на паричното предлагане в подкрепа на стопанствата си. Унгарската централна банка понижи с 0.25% (до 6.25%) основната си лихва на 30 октомври.

Чешката икономика търпи загуби от слабото вътрешно потребление, след като правителството намали инвестициите и повиши данъците, за да свали бюджетния дефицит. БВП се понижи с 0.2% през второто тримесечие спрямо първите три месеца на 2012-а, отбелязвайки трети пореден тримесечен спад. Очакванията на централната банка са за 0.9% намаление на БВП през тази година и 0.2% ръст през следващата. Инфлацията през 2013-а пък ще се колебае малко над целевите 2% годишно.

Макар че Чешката република има излишък по търговската си сметка, износът през второто тримесечие е нараснал с най-бавни темпове от 2009-а насам. Експортът пълни 75% от БВП на страната, като близо 80% отиват в ЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст