ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Санди разлюля пазара, но го пощади

Migration Image

Ураганът Сенди и президентските избори в САЩ движиха пазарите на държавен дълг през седмицата. Супербурята се отрази силно на дълговите пазари отвъд Атлантика, които останаха затворени във вторник, а след подновяването на търговията в сряда регистрираха занижени обеми на размяна. Въпреки бедствието данните за икономиката на САЩ през седмицата бяха повече от положителни. Най-голямата световна икономика е добавила 158 000 работни места през октомври, значително надминавайки усреднените очаквания на анализаторите. В допълнение към това първичните молби за помощи при безработица се понижиха до 363 000 броя през миналата седмица при очаквани 370 000 и предишна стойност от 372 000 броя. Като цяло положителните тонове на икономическата картина доведоха до раздвижване на пазара на щатските държавни бонове, който по принцип се намира в статично положение в очакване на изхода от непредвидимия президентски вот на 6 ноември. Позитивните данни доведоха до лек превес на продажбите на трежъритата и при ниски обеми десетгодишната доходност показа повишение от 2.4 базисни точки – до 1.715 процента.

В Европа бури се вихрят предимно на политическия терен и затова несигурността се завърна на пазарите на държавния дълг. Испанският премиер Мариано Рахой продължава да отлага решението за включване в програмата на ЕЦБ за финансова помощ, но според редица анализатори това може да навреди на иберийската държава, която при по-продължително отлагане може да загуби инвестиционния си рейтинг, присъден й от международните агенции. Въпреки това вътрешнополитическият натиск върху управляващата Народна партия по повод на бъдещите мерки за икономии остава силен. Поредната седмица без решение по казуса покачи доходностите по испанските десетгодишни ДЦК от 2.8 базисни точки до 5.598 процента. Генерираният от Испания системен риск пренесе напрежението и в Италия, която е сочена за следващото слабо звено в еврозоната. Въпреки упорството на премиера й Марио Монти, който на съвместна пресконференция с испанския си колега заяви, че Италия не се нуждае от спасителна помощ – доходността по италианските десетгодишни книжа преживя седмица на растеж, равняващ се на 2.5 базисни точки до 4.921 процента. При това положение инвеститорите отново се насочиха към немските бундове като убежище от еврокризата и тяхната десетгодишна доходност спадна от 8.1 базисни точки до 1.455 процента.

Важен факт от изминалата седмица бе и влизането в сила на забраната за търгуване на непокрити договори за защита от фалит на книжа на страни членки на ЕС, гласувано от Европейската комисия. Това незабавно предизвика спад на количеството на емитираните контракти до най-ниското му ниво от три години насам, тъй като пазарните участници вече реално нямат правото да търгуват възможните фалити на една или друга държава от ЕС.

nbsp;

Коментарът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.


Николай Ваньов,

брокер, Инвестбанк АД

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст