Депресията удари бързите заеми

Автолизингът си остава основно "приходно перо" на лизингодателите у нас

Свиването на българския бизнес бе предопределено както от орязания достъп до външните пазари, така и от непрестанния натиск на правителството върху него. Депресията за втори път удари бързите заеми, застраховките и лизинговите услуги.

Странно, но докато

броят на лицата, предоставящи бързи кредити

непрекъснато расте, сякаш кризата ги рои, съвкупната сума на заемите непрекъснато намалява. Според последните данни от регистъра на БНБ броят на компаниите за бързи пари е достигнал 243. В същото време, пак според данните на БНБ, в края на септември общият обем на заемите, отпуснати от специализираните в кредитиране дружества е 1.8 млрд. лв., като за една година се е свил с 5.6%, а спрямо юни тази година намалява със 7.1 процента.

В този пазарен сегмент по правило може да се очаква оживление през четвъртото тримесечие, когато празничната истерия обхване потребителите. Засега обаче най-честата причина за теглене на бързи пари е погасяването на битови и комунални сметки. През последното тримесечие например всеки трети заем е отивал за балансирането на семейните бюджети, т.е. спешно са осигурявани средства за просрочени сметки за ток, парно и телефон.

По последни данни пак през третото тримесечие делът на необслужваните бързи кредити е 24 процента. Което означава, че всеки четвърти заем е потенциален невъзвращенец. Общият им размер е 430 млн. лв., като за едно тримесечие те са се увеличили с 5.6%, а на годишна база с една пета.

През последните три-четири години

полиците непрекъснато намаляват

Кризата рефлектира върху възможностите на българското население както да купува имущество и активи, така и да ги застрахова.

Брутният премиен приход на целия пазар за деветмесечието на 2012 г. възлиза на 1.1 млрд. лв., отбелязвайки спад от 1.1% за година. Статистиката и този път не изненадва с нищо, защото по-големият спад в общото застраховане, което е около 90% от бизнеса, се смекчава от продължаващото леко оживление на животозастраховането. Брутният премиен приход в общото застраховане е 956.6 млн. лв., отчитайки спад от 1.8% за година. Брутният премиен приход, реализиран от животозастрахователите към края на деветмесечието на 2012-а, възлиза на 180 млн. лв., което е с 3% повече за година.

За застрахователните компании най-добрата от финансова гледна точка година през последните две десетилетия е 2008-а. Приходите в общото застраховане тогава достигнаха до рекордните за индустрията 1.5 млрд. лева. В края на 2011 г. приходите вече са доста по-скромни – 1.3 млрд. лв., което означава, че пазарът се е свил с около 12.5 на сто.

Свиването на лизингите

продължава да тежи върху финансовите резултати на компаниите от сектора, показват данните на БНБ за деветте месеца на тази година. Общият обем на вземанията в сектора е намалял до 3.4 млрд. лв., отбелязвайки спад за петнадесето поредно тримесечие. Само за третото тримесечие на 2012-а общият обем на вземанията на лизингодателите се е свил с 85.3 млн. лв., или 2.47 процента. Спадът, в сравнение с година по-рано, пък е с 9.32 процента. Продължаващото намаляване на портфейлите на лизинговите компании се дължи на нестабилната икономическа конюнктура. Така, подобно на случващото се в банковия сектор, и при лизинговото финансиране, от една страна, търсенето остава ниско, а от друга, компаниите посочват като проблем липсата на годни за финансиране проекти. Израз на това е отчетеното от статистиката свиване в общия обем на новоотпуснатото лизингово финансиране – към края на септември общият размер на новите договори е за 263.8 млн. лв., което е с 2.14% по-малко спрямо същия период на миналата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст