Станишев: След управлението на ГЕРБ държавата е унищожена

Migration Image

Никога България не е била толкова отдалечена от Европа. След управлението на ГЕРБ държавата е унищожена, на власт са монополите и картелите, фискалния резерв е под санитарния минимум от 4 милиарда лева. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, който откри 48-ия конгрес на партията под мотото За нова социална България.

Той започна доклада си с обръщение към протестиращите срещу високите сметки и срещу екологичните проблеми, а не към присъстващите социалисти. Нищо не може да изтрие сълзите в очите на нашите майки, които, плащайки сметките си за ток, остават без пари за лекарства. Нищо в момента не може да върне българските младежи от Терминал 2 на летището, заяви Станишев. Разберете какво предлагаме. Елате и се включете се, участвайте и работете. За всеки ще има място, всекиму ще отдадем заслуженото. Не правим заявка за власт и постове, а за смяна на посоката на развитие. За да има утре, трябва да направим нещо днес. Заявявайки своята готовност и амбиция да поемем отговорността за управлението на държавата, трябва да си даваме ясна сметка, че никакви стандартни модели и програми за управление няма да са в състояние да мръднат страната и на сантиметър напред в състоянието, в което ще я заварим след изборите, каза още председателят на БСП.

В доклада си Сергей Станишев анализира и състоянието на БСП. Той изтъкна, че днес партията има ново, много по- добро самочувствие. bdquo;Устояхме и тръгнахме напред, сега е време да се затичаме, добави Станишев. Той напомни, че последните социологически проучвания определят БСП като първа политическа сила или сочат паритет с ГЕРБ. Станишев напомни и за успеха на левицата на референдума, който се превърна и в първа лична загуба на Бойко Борисов. bdquo;Не БСП, а ГЕРБ са в изолация, каза лидерът на БСП, но добави, че това не трябва да успокоява левицата. bdquo;Никой няма да гласува за нас, само защото е намразил ГЕРБ, предупреди Станишев и отбеляза, че предстои кампания, в която всеки трябва да вложи апостолска работа. bdquo;Хората трябва да ни чуят, да ни критикуват, да ни разберат. Кампанията ни е с гражданите и за гражданите, подчерта лидерът на БСП и напомни, че партията се радва и на мощна международна подкрепа. Станишев не пропусна и въпроса за честността на изборите. bdquo;Трябва да кажем на всички хора, че ние ще бъдем гарант за тяхната свободна воля, каза председателят на БСП.

bdquo;Днес БСП се бори за България, не може да се борим за депутатски места за малцина. Който разпределя постове сега, трябва да знае че няма да ги получи, ако се занимава с това, каза Станишев. По думите му всеки ще бъде оценяван според това какво е направил за каузата на БСП преди изборите. Станишев изтъкна необходимостта левицата да води широк диалог с хората, с авторитетите по места, така че партията да се отвори и колебаещите се да припознаят в БСП алтернативата. Станишев изтъкна, че е необходимо правителство, което ще управлява с таланта на целия народ.

nbsp;Като основен ангажимент пред българските граждани Станишев изтъкна създаването на нови 250 000 нови работни места и водене на политика за догонващо повишаване на доходите. На следващо място лидерът на БСП отбеляза инвестициите в бъдещето, които се изразяват в политиката за младежта, насърчаване на раждаемостта, на майчинството и младото семейство, отстояването на младежка гаранция. Левицата предлага програма за 10-годишна ре-индустриализация на България. БСП ще възроди гръбнака на заетостта – малкия и среден бизнес, ще реформира администрацията и ще въведе цифровизация на публичните услуги. Приоритет за социалистите е ограничаването и регулирането на монополите. Поемат ангажимент за безплатен достъп до интернет, за спешни мерки в здравеопазването и за развитие на науката и образованието. bdquo;Мисли първо за малкия, давай предимство на българското, е принципът, върху който акцентира Станишев. Председателят на БСП призова за реабилитация на диалога и на съгласието. bdquo;Всички сме български граждани, трябва да имаме общо бъдеще, отбеляза лидерът на социалистите. На следващо място той подчерта възстановяването на реда и на сигурността в страната, преодоляването и рязкото ограничаване на корупцията.

На конгреса се очакват разгорещени дебати по предложените промени в устава на партията, според които националния съвет ще подрежда окончателно листите за предстоящите избори. Гости на форума са представители на ДПС, НДСВ, както и на синдикални и работодателски организации.

За първи път на конгреса го няма логото на партията – розата, тъй като се оказа, че тя е запазена марка на австралийска фирма за картички.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст