Здравната каса обезкръви болниците

“Софиямед” е една от новите столични лечебници

Това е най-високият бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за последните 20 години, заяви управителят на институцията доктор Пламен Цеков през октомври миналата година. Тогава стана ясно, че касата ще разполага с рекордните 2.377 млрд. лв., за да покрие здравноосигурителните си плащания за 2013-а. Поне на хартия за болниците и клиниките бяха отделени към 1.8 млрд. лв., с които да бъдат заплатени извършените от тях медицински дейности, закупените лекарства и консумативи. Само че за един добър мениджър не е важно само с колко пари разполага, номерът е да може да ги управлява и разпределя правилно. За по-малко от година, след като бе назначен от герберските си съпартийци начело на НЗОК, Цеков успя да ни убеди, че по никакъв начин не може да се разпорежда адекватно с парите ни от здравни осигуровки.

Бившият управител на болницата в Лом не само че въведе

рестриктивна и противозаконна методика

за лимитиране на лечебната дейност по клинични пътеки, но с упоритостта на камикадзе продължава да я брани докрай. Което е парадоксално, при положение че управители на болници, лекари, пациенти, изобщо всички, работещи в здравния сектор, в един глас казаха, че нововъведението на Цеков не струва пукната пара. Сегашната система на разплащане на практика силно наподобява популярната игра с топче и чашка тука има-тука нема, в която накрая винаги печели дилърът измамник. Само че ролята на уличното крупие, което определя към коя болница временно ще отиде топчето и коя ще вдигне празна чашка, бе иззето от иначе водещата се за обществена здравна каса.

В теорията на скандалната методика бяха заложени няколко бомби, които се взривиха със страшна сила още по времето на пробния й период. За тях предупреждаваха всички, но само Цеков остана глух и сляп. Касата не е Господ, за да решава еднолично и да ни налага колко пъти годишно и с каква диагноза можем да се разболеем. Тя няма право да ни кара да отидем в посочена от нея болница, след като например лимитът за лечение на инфаркти в предпочетената от нас е вече изчерпан. С разпределянето на квоти между лечебните заведения касата отнема правото ни на избор къде да се лекуваме, което е грубо нарушение на два члена от Закона за здравното осигуряване. Институцията не може да ни вкарва в листи на чакащи, да ни принуждава да плащаме за медицинска помощ по клинични пътеки и най-безотговорно да реже почти наполовина бюджетите на структуроопределящи болници. А именно това се получи и логично здравеопазването ни изпадна в тежък нокдаун. И ако не се вземат адекватни мерки, въпрос на дни е да се стигне до тотален хаос и срив на цялата система.

В разрез с всякаква икономическа логика увеличението на разходния бюджет на НЗОК доведе до драстично орязване на плащанията към 90% от болници, без значение чия собственост са те. Новите прогнозни обеми и коригираната стойност на клиничните пътеки за 2013-а най-болезнено ужилиха болничните мастодонти, през които минават над половината от пациентите в страната. Столичният институт за спешна помощ Пирогов ще може да извърши дейност за 32.4 вместо миналогодишните 38.1 млн. лева. За университетските лечебници Свети Георги в Пловдив, Света Анна, Света Екатерина и Лозенец в София са отделени общо към 19 млн. лв. по-малко. Бюджетът на Националната кардиологична болница пада от 23.5 млн. на 17.6 млн. лева. Столичната онкология ще се лиши от почти 1 млн. лева. Само от изброените лечебници, които са капка в морето на пренебрегнатите, здравната каса планира да икономиса около 32 млн. лева. Заради обществения натиск бюджетите на някои от тях ще бъдат преразгледани, но по същество плачевната картинка за останалите не се промени.

Логичният въпрос е накъде ще бъдат насочени спестените пари? Цеков се опита да отговори, но не бе много убедителен. Той посочи, че бюджетите на съществуващите болници са редуцирани, защото финансовият ресурс бил относително еднакъв, а само в столицата за година са отворили врати 12 частни лечебни заведения. Това едва ли е напълно вярно. В края на октомври 2012-а в. БАНКЕР направи запитване до здравното ведомство за броя на новооткритите през годината болници. Оказа се, че те са точно 11, от които само Специализираната болница за активно лечение по очни болести Ден, Многопрофилната болница за активно лечение Софиямед и Диализен център Диалмед са в София. Съмнително е, че за три месеца в столицата са изникнали още девет лечебници, но в случая това не е най-важното. Интересно е защо Министерството на здравеопазването през последните няколко години

раздава на общо основание разрешителни

за нови болници, след като е очевидно, че пазарът на здравни услуги в големите градове е пренаселен, а уж рекордният финансов ресурс – твърде недостатъчен? И защо утвърдени болници като Пирогов трябва да плащат за масрафа на новопоявилите се? От друга страна, не всички държавни и общински здравни заведения усетиха финансовата секира. Болницата в Дулово, родния град на здравния министър в оставка Десислава Атанасова, е предвидено да получи 971 690 лв. за 2013-а вместо 657 702 лв., отпуснати й през миналата година. Св. Николай Чудотворец в Лом, преди управлявана от д-р Пламен Цеков, ще вземе 50 хил. лв. отгоре.

Излиза, че бюджетните рестрикции важат избирателно, по-страшното обаче е, докъде ще ни доведат те. Мненията са много, но в една и съща посока. От Пирогов заявиха, че ако спазват новите правила, би следвало още на 20 февруари

да спрат приема и лечението на болни

поне за следващите три месеца. Ще пострадат деца, нуждаещи се от високоспециализирано лечение, което може да бъде извършено единствено при нас. Ще възникнат конфликти между пациенти и медици, ще се наложи да съкратим с 40% персонала си, а лечебното заведение ще бъде поставено в унизително положение. Това са част от мрачните констатации, които направиха от ръководството на спешната болница.

Фрапантни данни изнесе и управителят на Св. Анна д-р Димитър Димитров, който каза, че вместо за 8800 пациенти за тримесечие касата ще им плаща само за 5360 души. По клиничната пътека за кома пък болницата получила лимит за един случай годишно, за политравми от катастрофи и бедствия – още един, а за лечение на инсулт с тромболиза, в което направление Св. Анна вече е водеща, изобщо не са предвидени пари.

Сдружението на бургаските болници категорично възрази срещу прогнозните стойности, посочвайки, че ако работят с 40% от капацитета си, лечебниците в морския град няма да оцелеят. През активния курортен сезон в областта пристигат над 1.5 млн. души, част от които се нуждаят от здравно обслужване. Недофинансирането ще доведе до социални и професионални сътресения, за които ние отказваме да носим отговорност, твърдят местните медици.

От Специализираната болница за активно лечение по ортопедия Проф. Б. Бойчев обясниха, че ще трябва да върнат над 1000 пациенти, в резултат на което ще загубят висококвалифициран персонал и оцеляването им е поставено под въпрос.

Списъкът на недоволните е дълъг и е невъзможно да бъдат изброени всички. Против скандалната методика се обявиха дори онези, в чийто интерес уж е направена. Ръководството на Националното сдружение на частните болници излезе с позиция, в която осъди противопоставянето между държавните и частните лечебни заведения и се обяви против лимитите по дейности. Ситуацията обаче изглежда патова. Грешникът Цеков няма никакво намерение да се покае, а единствено потъналото в небитието на уличните протести Народно събрание може да го смени.

nbsp;

nbsp;

Кой за какво се бори в мътните води на здравеопазването ни?


– Българският лекарски съюз в единно становище с други съсловни, пациентски и бизнес организации поиска отмяна на редица нормативни документи, които определят правилата за работа през 2013-а и бяха наложени едностранно от НЗОК и Министерския съвет. Сред тях са методиката за определяне на лимити на болниците, наредбата за специализираните медицински дейности и изследвания, постановлението на правителството за обемите и цените на медицинските услуги и методиката за медицинските изделия. Настоява се и за отмяна на поправките в Закона за здравното осигуряване, с които финансирането на ин витрото и ваксините беше прехвърлено от здравното министерство към касата. Съсловието настоява Народното събрание да освободи д-р Цеков като управител на НЗОК поради липса на компетентност, довела до неадекватни решения и провал на преговорите за Националния рамков договор, както и за освобождаване на членовете на надзорния съвет на касата, одобрили с подписите си тези документи.

– Националното сдружение на частните болници се обяви за укрепване на автономността на здравната каса, което да бъде направено в три стъпки. Възстановяването на сметката на НЗОК в БНБ трябва да бъде последвано от превеждането в нея на резерва на институцията от над 2 млрд. лв., прехвърлен към държавния бюджет от правителството в оставка. На трето място, се иска възстановяване на обществения контрол върху дейността на институцията.

– От Пирогов поискаха незабавната оставка на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков и целия надзорен съвет, настоявайки за премахване на лимитите на спешната болница, както и за ясни гаранции, че извършената медицинска дейност ще им бъде заплатена в пълен обем, минимум по параметрите от 2012 година. Новият управител доц. Миланов е за промяна в статута на болницата, която да премине към основно финансиране от Министерството на здравеопазването. Ведомството трябва да плаща за обслужването и лечението на спешните пациенти, а касата да покрива останалите дейности.

– Имаме подписано споразумение с лекарския съюз още преди две седмици, с което декларираме, че не одобряваме методиката, лимитите и начина, по който работи надзорният съвет на касата. Но не искаме институцията да бъде обезглавена – независимо кой е на власт, защото няма ли управител, няма кой да разписва протоколите за животоспасяващи медикаменти, каза Иван Димитров от Федерация Български пациентски форум.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст