Добрите данни качиха долара

Migration Image

Щатската валута поскъпна през седмицата чувствително спрямо единната европейска парична единица (до почти 1.29 щ. долара за едно евро) благодарение на оповестените оптимистични фундаментални показатели за щатското стопанство.

Подемът на зелените пари започна на 13 март след силните данни за продажбите на дребно в страната през февруари. Те са скочили с 1.1% спрямо януари – двойно повече от прогнозираните. Продажбите, без сделките за коли, бензин и строителни материали (които се използват за изчисляване на БВП), са се увеличили с 0.4% през миналия месец. Увеличението на този показател е едно от основанията на икономисти от Джей Пи Моргън Чейз да повишат прогнозите си за стопанския растеж на Щатите през първото тримесечие на тази година – от първоначалните 1.5% повишение на БВП на годишна база – на 2.5 процента. Колегите им от Дойче Банк пък очакват дори 3% икономически растеж през първите три месеца на 2013-а.

За просветляването на стопанската перспектива на страната помогна и информацията за започналото попълване на изчерпаните складови запаси, които са се увеличили с 1% през януари.

Сред причините за по-активното потребление е и подобряването на пазара на труда. Търговците на дребно са наели почти 24 хил. служители през миналия месец от общо 236 хил. назначени по трудов договор (без работниците в селското стопанство). Февруарската безработица пък е спаднала до 7.7%, което е най-ниската й стойност за последните четири години. Броят на разкритите работни места през януари се е увеличил с 81 хил. – до общо 3.69 млн, което е знак за по-нататъшно засилване на пазара на труда. Изводът е, че бизнесът не се страхува от политическите боричкания в Конгреса, свързани с пътищата за намаление на бюджетния дефицит. От края на януари 2012-а до 31 януари 2013-а са били създадени чисто 2 млн. работни места – 52 млн. души са били назначени на работа, а 50 млн. са били съкратените.

Въпреки подобрението на условията за труд някои показатели остават под равнището си отпреди началото на рецесията през декември 2007-а. Например през януари без работа са били 12.3 млн. американци, т.е. близо 3.3 души са се състезавали за всяко открито работно място срещу 1.8 преди декември 2007-а.

Оптимизъм за стопанската перспектива на САЩ прозира и в нагласите на ръководителите на едрия и дребния бизнес. Индексът на доверие на главните изпълнителни директори на големите щатски компании, изчисляван от Кръглата маса на щатския бизнес, се е повишил до 81 пункта през първото тримесечие спрямо 65.6 в края на 2012-а. Индексът, следящ нагласите на собствениците на дребен бизнес, пък е добавил 1.9 пункта към януарската си стойност, достигайки 90.8 през февруари.

Инфлацията, макар и в подем, е под контрол. Цените на внесените стоки в САЩ са скочили с 1.1% през февруари след 0.6% януарски ръст. Това се дължи на рязкото увеличение на разходите за енергия, които постепенно започват да намаляват.

По-скъпата енергия е в основата и на по-високия ръст на цените на едро през февруари. Те са се увеличили с 0.7% след 0.2% повишение през януари. Базовата им съставка, от която са изключени разходите за храни и енергийни източници, е нараснала с 0.2% през миналия месец, точно колкото и през януари. На годишна база индексът на производствените цени се е увеличил с 1.8% през февруари, а базовата му съставка – с 1.7 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст