Еврозоната продължава битката с кризата

Майкъл Нунан

Еврото падна под 1.30 щ. долара заради продължаващата серия от неубедителни данни за стопанството на еврозоната.

Индустриалният продукт на еврорегиона

се е свил с 0.4% през януари спрямо декември 2012-а и с 1.3% на годишна база. Стопанството се бори да набере скорост след пет поредни тримесечия на спад и рекордно висока безработица от 11.9 процента. Икономисти очакват през първите три месеца на 2013-а БВП на региона да намалее отново. Европейската централна банка прогнозира 0.5% икономически спад на общността през 2013-а и 1% растеж през 2014-а.

Производството във Франция е намаляло с цели 1.2% през януари, защото страната се намира на ръба на третата си рецесия за последните четири години. Инфлацията през февруари се е понижила за шести пореден месец – потребителските цени са нараснали с 1.2% на годишна база, докато през януари отбелязаха ръст от 1.4 процента.

Индустриалният продукт на Германия е намалял с 0.4% през януари след 0.8% декемврийски ръст. Но пък износът от страната е бил много силен, което е поредният признак, че най-голямото европейско стопанство набира скорост. Експортът през януари е бил с 1.4% по-голям, отколкото през декември 2012-а, съобщи в началото на седмицата федералната статистическа служба на страната. Вносът е скочил с 3.3 процента. Януарският търговски излишък се е повишил до 13.7 млрд. евро срещу 12.1 млрд. евро през декември 2012-а. Излишъкът по текущата сметка обаче е намалял – от 20.2 млрд. на 11.3 млрд. евро.

Ирландия даде сериозна заявка

да си възвърне финансовата независимост след резкия срив на националната банкова система, който принуди Дъблин да иска спешна помощ през 2010-а. Тогава международните кредитори отпуснаха на страната пакет от кредити на обща стойност 67.5 млрд. евро.

Ирландската дългова агенция пусна на 13 март първата си емисия на десетгодишни облигации от 2010-а насам. Заради големия интерес общият номинал на продадените книжа достигна 5 млрд. евро при първоначално планирани 3 млрд. евро. По информация на финансовия министър на Ирландия Майкъл Нунан за емисията са били внесени над 400 отделни заявки на обща стойност над 12 млрд. евро. Средната й доходност е около 4.15 процента.

Успехът на емисията доближава с още една стъпка Дъблин до пълен достъп до международните капиталови пазари.

Атина приключи безуспешно поредната си схватка

с тройката международни кредитори. В резултат поредният кредитен транш от 2.8 млрд. евро, който трябваше да пристигне в Гърция до края на март, се отлага.

В ябълка на раздора се превърна отказът на коалиционното правителство на премиера Андонис Самарас да съкрати 25 хил. държавни чиновници до 2014-а, каквото беше изискването на кредиторите. Вместо това Самарас предложил модифициран вариант – да уволни 7 хил. служители от публичния сектор с пропуски в работата им, да прехвърли работници с по-ниска квалификация в мобилен резерв и да ускори пенсионирането на друга част от заетите през тази година. Той обаче не е успял да убеди експертите на Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ, че мерките ще са достатъчни и мисията ще се върне през април, след като бъдат огледани техническите детайли.

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше активен. Средният дневен валутен оборот бе в размер на 2292 млн. евро (4484 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.34% дял от купената и продадена валута.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст