Русия се пребори за висок рейтинг

Migration Image

Москва отдавна се оплаква от трите щатски рейтингови агенции за тенденциозно отношение към страната. И твърди, че заслужава кредитна оценка А-.

Желанията на руското правителство се сбъднаха на 14 март, когато регистрираната в Москва агенция Expert RA публикува първите си оценки на държавни дългове, като Русия получи рейтинг А-. На презентацията на оценките в Москва същия ден Сергей Глазяев – икономически съветник на руския президент Владимир Путин, заяви, че е повече от ясно, че работата на трите американски агенции е насочена директно към изкуствено увеличение на рейтинга на САЩ и намаление на оценките на развиващите се икономики. Затова Русия трябва да престане да използва класациите на Стандард енд Пуърс, Муудис инвестърс сървис и Фитч рейтингс. Според Глазяев, който е член на Руската академия на науките, ако се вземат предвид бюджетните дефицити, равнищата на публичния дълг и стабилността на бюджетните приходи, Русия трябва да има по-висок рейтинг от САЩ. Стандард енд Пуърс и Фитч рейтингс обаче са отредили на Москва оценка ВВВ, а Муудис – Ваа1, заради голямата зависимост на бюджета на страната от приходите от износ на течни горива.

Expert RA е оценила с най-високия инвестиционен рейтинг ААА Германия, Великобритания, Холандия и Люксембург. Една стъпка по-ниско (АА+) са оценени САЩ, Канада и Австрия. Следват Франция с АА и Китай – с АА-. Казахстан, който получи с една степен по-висок рейтинг от Русия (ВВВ+) от Стандард енд пуърс и Фитч, е оценен с ВВВ от Expert RA.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст