САЩ се възстановяват, в Европа тръпнем

Migration Image

Седмицата, която измина, бе първата спокойна за пазарите на държавен дълг от началото на 2013 година. През петте сесии на търговия на различните международни книжа се наблюдава по-скоро чисто пазарни движения, отколкото добре познатата ни волатилност и сериозни движения на доходностите.

Както обикновено, положителните новини идваха най-вече от САЩ. Най-голямата световна икономика все по-удобно се настанява върху релсите на възстановяването и растежа. Свидетелство за това бяха по-добрите данни за пазара на труда. Първоначалните молби за помощи при безработица неочаквано спаднаха до 332000 броя през седмицата, приключваща на 8 март, при очаквани 350000 броя. Отделен доклад показа, че щатската икономика е добавила нови 236000 работни места през миналия месец. Всичко това бе възприето от анализаторите като сигнал за устойчиво подобрение в американската икономика. Въпреки това доходностите по трежъритата претърпяха много малка промяна спрямо стойностите им седмица по-рано. Десетгодишната норма на възвръщаемост, търсена от инвеститорите по американските книжа, достигна 2.048%, покачвайки се само с 0.4 базисни точки спрямо предишната седмица. Като основен мотив за това може да бъде посочена ниската инфлация в САЩ, която достигна едва 0.5% за февруари на месечна база. Това намали очакванията на инвеститорите за бъдещи ценови покачвания.

Инфлацията, но с доста по-високи темпове, може да се окаже основен проблем на инвеститорите в британски джилтове. Анализаторите все по-често отбелязват неефективността на мерките за икономии, прокламирани от финансовия министър на Обединеното кралство, Джордж Озбърн. Те нито успяват да намалят бюджетния дефицит на страната (8.6% за 2012 г.), нито пораждат ръст на британската икономика (отбелязала спад от 0.3% за 2012 г.). Всичко това навежда пазарите на мисълта да очакват по-лека монетарна политика и по-висока инфлация и съответно десетгодишната доходност по джилтовете да достигне 2.4% към края на годината. Въпреки това през седмицата се наблюдаваше спад на доходността на тези книжа от 9.6 базисни точки до 1.964 процента.

В Европа пазарите на държавен дълг се движеха разнопосочно и отново с малки стъпки. Най-интересното събитие през седмицата, като се изключи срещата на върха на ЕС, бе непланираният аукцион на дългосрочни испански ДЦК. Иберийската хазна успя да пласира дългосрочни книжа с номинал 803 млн. евро. В аукциона участваха само маркетмейкъри . Това определено бе успешен опит да се възползват от рекордно ниските доходности по испанския дълг. Книжата с падеж през 2029 г. бяха пласирани при доходност от 5.224% срещу 5.787% на 7 февруари. Докато книжата с падеж през 2040 г. постигнаха доходност от 5.434%, сравнена с 5.894 от 13 декември. На този фон доходностите по италианските десетгодишни облигации се покачиха с 5.2 базисни точки – до 4.646 процента. Това отново се дължеше на политическата несигурност след изборите на Ботуша. При немските бундове пък се наблюдаваше лек спад на доходността, продиктуван главно от пазарни сили. Той се равняваше на 5 базисни точки – до 4.474 процента.

Николай Ваньов

Брокер, Инвестбанк АД

nbsp;

Коментарът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст