Русия и Казахстан трупат злато

Migration Image

Русия и Казахстан са увеличили златните си резерви за седми пореден месец през април. Те купуват скъпоценния метал, за да разнообразят активите си, като се възползват от най-резкия срив на цените му за последните три десетилетия.

Руските златни резерви са нараснали с 8.4 т – до общо 990 тона. От началото на 2013-а досега ръстът им е 3.4% след нарастване от 8.5% за цялата 2012-а, сочат данни на МВФ. Казахстан се е снабдил с нови 2.6 т злато, като общото натрупано количество е достигнало 125.5 т, или 8.6% ръст през тази година, след цели 41% през миналата. Златните вложения на Турция са се увеличили с 18.2 т (до общо 427.1 т) през април. Беларус, Азербайджан и Гърция също са продължили да купуват злато, докато Мексико и Канада са продавали, сочат данните на МВФ.

От 12 април тази година жълтият метал официално е в мечи пазар (преминал е в трайна низходяща посока на движение) според техническите показатели и индекси на анализаторите от бранша. Златото за незабавна доставка се е обезценило със 17% през 2013-а след непрекъснат възход през последните 12 години.

Според Александра Найт – икономист в Нешънъл Острилиа бенк в Мелбърн, предвид негативното настроение на златния пазар доста потенциални купувачи изчакват по-ниски цени и се въздържат от покупки, но в дългосрочен план централните банки ще продължат да увеличават златните си резерви. През 2012-а те са купили 534.6 т от скъпоценния метал – най-много от 1964-а насам, и се очаква да добавят нови 550 т през тази година, сочат оценки на Световния съвет за златото.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст