Плевнелиев: Трябва да изградим модерна енергийна и транспортна инфраструктура

Migration Image

Географската ни близост и споделеното културно и историческо наследство създават предпоставки за по-силно сътрудничество. Трябва да изградим модерна енергийна и транспортна инфраструктура и да отворим пристанищата си. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на 41-то пленарно заседание на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество, което се провежда в НДК.

Стремежът за икономическо развитие не бива да бъда на цената на околната среда. На Европейската инициатива Черноморска стратегия беше даден нов тласък. Необходим е ясен план, за да засилим сътрудничеството между народите в региона, посочи още държавният глава

Той припомни, че страната ни от 2009 година работи активно и по Дунавската стратегия. Според него, за изпълнението и е нужен интегрираният подход. Имаме много сериозен план за разкриване като общ туристически продукт ndash; Дунав като общ туристически бранд и продукт на 10 държави. Имаме шанс да се позиционираме на световната туристическа сцена, но само с интегриран подход, посочи още Росен Плевнелиев.

Той се спря и на глобалните енергийни проекти. Стремежът на Европейския съюз за гарантирането на енергийните доставки отреди специално място на нас. Убеден съм, че проектът Набуко Запад има своето място на картата на Европа, каза още държавният глава. Той припомни, че страната ни е активен участник и в проекта bdquo;Южен потокrdquo;. Според него е напълно реална възможността през следващите години енергийната тежест на региона да нарасне многократно. България не е изключение, тя разработва свои газови находища. Приветстваме инвестициите и ще продължаваме да договаряме такива, за да може България да има сериозен ресурс за диверсификацияrdquo;, каза още Плевнелиев.

Според него разкриването на директни линии между държавите от Черноморския региона би довело до разширяване на отношенията и на пазара. Трябва да работим за свързаност и ден по ден, да постигаме резултати. Трябва да създадем необходимите предпоставки за сътрудничество между страните от региона. Нека не забравяме, всички възможности и за културен, исторически, религиозен и всякакъв туризъм. Имаме изключително богато културно-историческо наследство, каза още държавният главна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст