Предизборен дебат без победител

Огърлицата на Меркел

Първият и единствен предизборен дебат между основните претенденти за бъдещия държавен лидер на Германия – канцлерът Ангела Меркел и опонентът й Пеер Щайнбрюк, не излъчи категоричен победител на 1 септември. Около това мнение се обединиха мнозинството политически наблюдатели и около 15-те милиона зрители, проследили политическото шоу на телевизионните си екрани.

Анкета на агенция Forsa, проведена за телевизия RTLнепосредствено след дебата, даде лека преднина за Меркел – 44% от гласовете на интервюираните, срещу 43% за Щайнбрюк. Проучване на FG Wallenсред 1188 зрители присъди по-отчетлив превес за Меркел – 40%, докато 33% са предпочели Щайнбрюк, а 27% не са направили разлика между представянето на двамата съперници. Анкета на Infratest, поръчана от телевизия ARD, пък излъчи за победител Щайнбрюк с 49% от гласовете срещу 44% за Меркел.

Куентийн Пийл, който завежда офиса на Файненшъл таймс в Берлин, също смята, че Щайнбрюк е победил. Което не означава, че той ще скъси дистанцията между Социалдемократическата си партия и Християндемократическия съюз на Меркел в оставащите две седмици до парламентарните избори на 22 септември. Защото колебаещите се за кого да гласуват избиратели са почувствали по-високо доверие в Щайнбрюк, но пък Меркел продължава да им е много симпатична. Анкета сред зрителите на телевизионния дебат е показала, че хората оценяват Щайнбрюк като по-разбираем и по-борбен (88% срещу 5% за Меркел) и предлагащ по-добри аргументи (45 към 13 процента). От друга страна обаче, анкетираните са определили дамата като по-симпатична (52% срещу 32% за претендента) и по-откровена (45 срещу 13 процента).

На фона на разнопосочните оценка най-категорична е констатацията на агенция Ройтерс – победител в дебата е огърлицата на госпожа Меркел, съставена от продълговати метални елементи в цветовете на германското знаме – червено, жълто и черно. Бижуто вече имало собствен адрес в Twitter и до 2 септември е привлякло над 6300 последователи. Всъщност това не е първата публична изява на огърлицата – собственичката я е носила в деня, когато през 2009-а спечели втори мандат.

Що се касае за съдържанието на телевизионната битка, то обхвана основно националните проблеми и състоянието на еврозоната, на които бяха отделени почти 60 минути, а в останалите 30 бяха засегнати и международни въпроси, включително очертаващата се военна офанзива в Сирия. За нея и двамата съперници поискаха мандат от НАТО, ООН или Европейския съюз преди германците да се включат в евентуални военни действия.

Германия има нужда от ново начало, защото през последните четири години стоим на едно място и много неща не са свършени, атакува Щайнбрюк, който беше финансов министър в първото коалиционно правителство на Меркел от 2005-а до 2009-а. Претендентът се разграничи от политиката на строги ограничения на разходите, която съперничката му предписала в смъртоносни дози за Южна Европа. Щайнбрюк обеща по-справедлива Германия, ако спечели изборите, и повтори обещанието си да повиши данъците на най-богатите.

Меркел отвърна на критиките с твърдението, че в резултат на управлението на десноцентристите германското стопанство е силно, с повече работещи и по-високи данъчни постъпления откогато и да било преди. Тя предупреди, че платформата на Щайнбрюк за увеличение на налозите ще застраши просперитета на германците. Що се касае до германската политика по отношение на еврозоната, намаляващите разходи за обслужването на кредитите на най-задлъжнелите държави от общността и повишението на доходността на германските облигации показвали, че регионът става по-конкурентен. По повод очертаващата се нова помощ за Гърция Меркел се оправда, че никой не знае как точно ще се развият нещата там и че задълженията й като канцлер са да гарантира, че гръцките реформи няма да спрат.

Според политически анализатори най-слабият момент от телевизионната изява на германския канцлер е бил във връзка с подслушванията и проследяването на електронни съобщения между германци от Националната служба за сигурност на САЩ. Щайнбрюк обвини Меркел за прекалено пасивната й реакция по болния въпрос в стил ще изчакам да видя, вместо да защити германските интереси. Дамата призна, че първоначално не е осъзнала обхвата на американското наблюдение, но заяви отново, че вярва на декларациите на Белия дом, че НСА не е шпионирала всичките германци.

Оттук нататък парламентарните избори ще покажат кой в какво е успял да убеди електората. Ако съотношението на силите се запази със сегашните грубо 15% превес на християндемократите над социалдемократите, Меркел ще се пребори за трети мандат. Което не означава, че ще управлява както досега. Съвсем не е сигурно, че по-дребният й съюзник – Партията на свободните демократи, ще успее да преодолее 5-процентния праг за влизане в парламента или че депутатите на двете формации ще получат мнозинство в парламента. При такъв сценарий Меркел не изключва широка коалиция със социалдемократическата партия. Докато Щайнбрюк е категорично против такъв вариант, защото не е добър за партията му. Той подчерта, че агитира за червено-зелена коалиция (с Партията на зелените) и отхвърля всяка друга възможност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст