Стойнев ще тъкми нова стратегия

Драгомир Стойнев слушаше отблизо караницата за енергетиката.

Логично или не, всяко ново правителство у нас си разработва собствени планове за развитие на ключови икономически отрасли. В духа на тази традиция и сегашният парламент натовари министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев да разработи за девет месеца проект за нови стратегии за развитието на енергетиката и за енергийната ефективност до 2020 г., с които да се ребалансира секторът. В тях е необходимо да се посочи също така дали ще се закриват мощности и кои ще бъдат те.

В по-спешен порядък – в рамките на три месеца, ведомството ще трябва да подготви и представи и анализ за проблемите в електроенергетиката, газоснабдяването и възобновяемите източници, за състоянието на договорите в тези сфери и за причините, довели до сегашната криза.

До тези ангажименти се стигна след разгорещен дебат в пленарната зала кой е виновен за критичното състояние на отрасъла. Общата задлъжнялост на дружествата на Българския енергиен холдинг в момента надхвърля 5 млрд. лв., голяма част от които обаче са междуфирмени , и на практика групата е изпаднала в кръстосани фалити, заяви председателят на парламентарната енергийна комисия Рамадан Аталай. Между другото направи и две много смислени предложения. Първото е да се помисли как да се регулира ръстът на ВЕИ и да се поиска от Европейската комисия дерогация на ангажимента ни за постигане на 16 на сто дял зелена енергия до 2020 година. Освен това трябва да се помисли за планово повишаване на цената на тока, както това стана в периода 2001-2003-а по препоръка на Световната банка, за да се балансира системата. Иначе при пълната либерализация на енергийния пазар през 2015 г. ще има неконтролируем и шоков ръст на цената на тока за бита, изтъкна Аталай.

Сходна теза за стъпаловидно покачване лансира преди време в своя публикация за в.БАНКЕРЪ и енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Разумните предложения обаче се позагубиха на фона на общото политическо говорене и до болка познатите вече взаимни обвинения.

Явор Куюмджиев от БСП атакува бившия енергиен министър Делян Добрев, че обявените от него печалби на НЕК и АЕЦ Козлодуй по време на управлението на ГЕРБ са изкуствени и са за сметка на спирането на инвестиционните програми на дружествата. Още през 2011-а – изтъкна той – трябваше да се инвестира сериозно в процеса по удължаване на живота на V и VI блок на Козлодуй, но това не стана и когато изтече лицензът през 2017 г., той може да не бъде подновен заради търсената изкуствена печалба. Слава Богу, в енергетиката вече няма калинки, а кадърни хора, които да я изправят на крака!

По-добрите финансови резултати на АЕЦ Козлодуй са заради въведените търгове за продажба на произведената електроенергия, а вие върнахте директора, който продаваше ток с резолюция по искане на фирмите, контрира Добрев, имайки предвид отстранения от ГЕРБ Иван Генов, който сега отново е шеф на ядрената централа.

Бившият енергиен министър не пропусна да клъвне опонентите си и по една от любимите теми на лидера си Бойко Борисов и ги призова да върнат в енергетиката 2 млрд. лв., дадени за строежа на хидровъзела Цанков камък и АЕЦ Белене. Според него, ако те са били вложени за подобряване на ефективността на ТЕЦ и ВЕЦ , са щели да имат многократно по-добър ефект от 80-мегаватовия хидровъзел Цанков камък.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст