Плевнелиев призова кметовете да надграждат постигнатото

Migration Image

В ситуация на тежка политическа конфронтация местните власти да запазят подхода на надграждане върху вече постигнатото. За това апелира президентът Росен Плевнелиев, който прие на bdquo;Дондуковldquo; 2 ръководството на Националното сдружение на общините в Република България.

На срещата с председателя на Управителния съвет на НСОРБ Тодор Попов, заместник-председателите на Сдружението Димитранка Каменова и Красимир Мирев и с изпълнителния директор Гинка Чавдарова държавният глава заяви съпричастността на президентската институция с каузата на българските общини, които винаги са били добър партньор на държавните институции. bdquo;Чувствам като свои проблемите на местните власти и президентската институция ще бъде и занапред партньор на общините за решаването на техните проблемиldquo;, подчерта президентът по време на срещата.

Пред държавния глава представителите на местните власти обявиха, че очакват Законът за държавния бюджет за 2014 година да bdquo;демонстрира различно отношение към общинитеldquo;, като бъдат намерени форми за допълнително финансиране на местните бюджети. Ръководството на НСОРБ призова за реална децентрализация и за преустановяване на подхода, при който с промени в нормативните актове на общините се прехвърлят задължения, без да е налице необходимото финансиране за тяхното изпълнение.

Представителите на местното самоуправление апелираха също така през следващия програмен период след 2014 г. да бъде осигурен достъп на всички населени места до европейско финансиране. Това може да се случи с промяна на дефиницията за bdquo;селски районldquo; в Програмата за развитие на селските райони в периода 2014-2020 година. По думите на председателя на УС на НСОРБ Тодор Попов, по този начин повече от 1600 села с над половин милион души население ще получат нови възможности за развитие при липса на инвестиции.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст