Ясни са първите харчове от актуализирания бюджет

Migration Image

Вече са ясни най-спешните харчове на кабинета от допълнителните средства, гласувани с актуализацията на бюджета за 2013 година. Първите 148.1 млн. лв. вече са разпределени по пера, става ясно от проекта на правителствено постановление, публикуван от Министерството на финансите.

Най-много средства са заделени за Министерството на икономиката. Ведомството на Драгомир Стойнев ще усвои до 85 622 000 лв., които ще бъдат разходвани съгласно чл. 35, ал. 5 и 6 от Закона за енергетиката и чл. 58, ал. 2 от Закона за енергийната ефективност.

За изпълнение на социалните мерки, заложени в управленската програма на кабинета Орешарски са заделени цели 40 млн. лева. Тек влизат майчинските и допълнителните средства за най-бедните.

Прави впечатление, че третата по големина сума – 30 млн. лв, ще бъде похарчена за освобождаване на радиочестотния спектър във връзка с цифровизацията и за комуникациите по жп линията Пловдив – Свиленград. Така транспортният министър Данаил Папазов ще може да си отдъхне, че поне по тези два приоритета на ведомството му средствата са подсигурени. Друг е въпросът, какво ще стане с БДЖ и дали ще успеят железниците да се договорят с кредиторите си.

Цели 23.3 млн. лв. ще глътне договорът с ldquo;Майкрософтrdquo; за лиценза на софтуера, ползван от държавната администрация. Този харч бе натресен на Орешарски от правителството на ГЕРБ без да има реална нужда от него. Освен това ще бъдат платени още 3 млн. лв. за полагане на оптични кабелни трасета до няколко големи града.

В аграрното ведомство също са доволни. По сметката на Държавен фонд ldquo;Земеделиеrdquo; ще бъдат преведени 15 милиона лева. От тях 11 млн. са предназначени за тютюнопроизводителите, а 3.5 милиона лева ndash; за зеленчукопроизводителите.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев спокойно може да се разплати с доставчиците на МВР, тъй като ще получи целево 10 млн. лева. С други 15 млн. лв. пък той ще плати сметките за горива и облекло.

Правосъдното министерство също ще отчупи от баницата. Ведомството на Зинаида Златанова ще получи 8.5 млн. лв., за да разплати дълговете на местата за лишаване от свобода, а с други 1.5 млн. лв. ще финансира проекта за оказване на правна помощ.

Министерството на здравеопазването ще получи 8 млн. лева, които са за спешни ремонти на болници, а не за уреждане на дълговете. За Министерството на спорта са предвидени 3.6 млн. лв., с които то трябва да успее да организира Европейското първенство по мотокрос. Други 3.3 млн. лева за заделени за екологичното министерство, с които да се поеме съфинансирането по започнати европроекти.

Помислено е и за външния министър Кристиян Вигенин, който ще получи 1.3 млн. лв., за да плати натрупаните данъците на посолството ни в Берлин

По традиция най-малко пари има за образование. За просветното ведомство са планирани едва 500 хил. лева за библиотеката на БАН.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст