Зам.-министърът на културата осъди МВР

Migration Image

Заместник-министърът на културата Васил Василев осъди Областната дирекция на полицията в Ловеч за незаконното му задържане като кандидат за депутат от Коалиция за България, съобщи БТА.

Това става ясно от решението на Административния съд в Ловеч. Според него МВР е задържала незаконно Василев. Областната дирекция на полицията в Ловеч е осъдена да плати и 317 лева съдебно-деловодни разходи по делото. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Васил Василев бе задържан в Районното управление на полицията (РУП) в Ловеч на 20 април преди мача между Литекс и Левски. Отивайки на футболната среща, той бил спрян от полицаите, тъй като нямал пропуск за паркиране на местата за ВИП-гости и журналисти.

Василев, който по това време е общински съветник, заявил, че това разпределение на зоните за паркиране е неправилно и паркирал в зоната за ВИП-гости. Поискани му били шофьорската книжка и документите на колата, а той представил удостоверение за регистрация като кандидат-депутат. По-късно представил и лична карта.

Началникът на РУП-Ловеч обаче разпоредил на полицейските служители да се действа по закон.

Предвид на оказаната съпротива от Василев да бъде отведен в РУП-Ловеч за доизясняване на ситуация се е стигнало до употреба на сила и поставяне на белезници. Едва след това е бил отведен в районното управление на полицията, където е била оформена писмена заповед за задържането му, която Василев оспорва в съда.

В оспорената заповед се посочва, че лицето съзнателно пречи на полицейски орган да изпълни задълженията си по служба и осуетява извършването на полицейска проверка, като отказва да представи документ за самоличност, е посочено в решението на съда. Въпреки това, според магистратите, заповедта е незаконосъобразна. Тя е издадена от компетентен орган, но е немотивирана и следва да бъде отменена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст