ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Балоните за евтиния ток взеха да се пукат

Председателят на ДКЕВР Боян Боев с лекота намали цените

Още преди да са се възползвали от влязлото в сила от 1 януари намаление на цената на тока, индустриалните консуматори бяха полети със студена вода. Оказа се, че АЕЦ “Козлодуй” и ТЕЦ “Марица -изток 2”, които произвеждат най-евтиния ток на свободния пазар, са поискали преразглеждане на договорите с големите промишлени предприятия и увеличаване на цената на подаваната им електроенергия, съобщиха от Федерацията на индустриалните енергийни консуматори, от Асоциацията на металургичната индустрия и от Българската камара на химическата промишленост.

На практика още от 1 юли 2007-а пазарът на електрическа енергия у нас е напълно либерализиран и всеки краен потребител има законовото право сам да избере доставчика си. Така най-големите консуматори и търговците на ток имат право да сключват сделки по свободно договорени тарифи. А основните количества за този пазар се осигуряват именно от двете държавни централи. И АЕЦ “Козлодуй”, и ТЕЦ “Марица -изток 2” обаче бяха потърпевши от сиромахомилството на новия председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев. От началото на януари например цената на атомната централа за разполагаемост бе намалена от 22.45 на 22.11 лв. за мегаватчас, след като и бяха орязани разходите за почистване, озеленяване, такси и разрешенияна обща стойност 5.46 млн. лева.

Най-голямата въглищна централа на Балканите също понесе своята тежест. На нея й бяха “клъцнати” харчове за абонаментно поддържане, наеми, команидровки и експертни услуги за общо 716 хил. лв. и по този начин цената й за разполагаемост бе свалена от 22.82 на 22.47 лв. за мегаватчас. Но шефовете на двете дружества са се сетили как да запълнят тези “дупки” за сметка на бизнеса. На практика те използват вратичката, която се отвори за бизнеса, след като от 1 януари тарифата за пренос през мрежата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) бе свалена от 9.71 до 4.15 лв. на мегаватчас. От браншовите организации изчислиха, че така се освобождават около 6 млн. лв., които в тези тежки времена на криза могат да помогнат на предприятията да се стабилизират, да не затварят мощности и да освобождават работна ръка. Само че по съвсем друг начин мислят в ТЕЦ “Марица -изток 2” и АЕЦ “Козлодуй”. В крайна сметка и на двете централи им предстоят тежки модернизационни програми и гледат да съберат колкото се може повече средства за тях. По принцип действащите им сега договори с бизнеса изтичат в края на юни 2014-а, но те са поискали да бъдат анексирани от 1 февруари. И АЕЦ и ТЕЦ са в силни позиции, тъй като могат да задействат клауза за едномесечно предизвестие за прекратяване на сключените контракти и да обявят нови търгове за продажба на електроенергията.

Всъщност, според информация на “БАНКЕРЪ”, именно скъсването на договорите е крайната цел, за да могат търговците да купят евтиния ток от “Марица-изток 2” и “Козлодуй” и да го изнесат на далеч по-изгодна цена зад граница. Както е известно, експортът отново стана изключително атрактивен, след като сегашното правителство намали наложената по времето на ГЕРБ такса за износ на електроенергия.

Контрата обаче остава за големите консуматори. “Финансовият ефект от подобно преразглеждане на ценовите условия ще е около 3 млн. лв. повече приходи за централите общо за пет месеца, но за над 3 хиляди предприятия, работодатели и техните стотици хиляди служители това означава повишаване на цената на електроенергията за индустрията с 2-5%”, се посочва в писмото на споменатите три организации, изпратено до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, председателя на ДКЕВР Боян Боев и директорите на АЕЦ “Козлодуй” и ТЕЦ “Марица-изток 2”. Според тях ревизията на сключените договори сериозно ще наруши крехкото доверие в пазара и е христоматиен пример за злоупотреба с монополно положение, което ще доведе до санкции от страна на Комисията за защита на конкуренцията и генерална дирекция “Конкуренция” на Европейската комисия, многократно по-големи от финансовите ползи за двете държавни централи. Освен това “Допълнително ще се генерират финансов риск и загуби вследствие на реализираните по-малки количества електроенергия, администриране на предоговарянето, пропуснати приходи и ползи за всички по веригата на енергийните доставки и свиване на индустриалното производство.”

За съжаление свидетели сме само на първия от дефектите, до които ще доведе популисткото намаление на цените на тока от 1 януари. Тепърва ще видим как с орязаната с 57% такса за пренос ЕСО ще се оправи с поддръжката на далекопроводите, за които отговаря, и дори за заплатите на техниците си. Още повече че ДКЕВР с лека ръка зачеркнаха едни 46.5 млн. лв., които дружеството трябва да плати на производителите на зелена енергия заради временните цени за достъп до мрежата. Мярката пак така бе въведена набързо през септември 2012-а, но впоследствие съборена след решение на Върховния административен съд.

С интерес ще следим и какво ще е отражението на свитите до 8% технологични загуби на мрежовите оператори ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго-Про”, както и на намалените тарифи на топлофикациите, които вече са длъжни да се отчитат за изхвърлените в атмосферата парникови газове и да купуват емисии за това. А за преразглеждането на контрактите на ТЕЦ “Марица-изток 1” и ТЕЦ “Марица-изток 3” май никой вече не говори. Ясно е, че безплатен обяд няма никъде и сега въпросът е само кой ще плаща сметката?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст