ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Костинбродски въпросителни

Прокурорът Роман Василев с охота размаха бюлетините от Костинброд пред журналистите

Макар и твърде скучновато и далеч от бомбастичните очаквания, с които беше заредено разследването на аферата “Костинброд”, обвинението срещу бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков се оказа годно да предизвика искри между прокуратурата и съда. Тази седмица двете ведомства си размениха обвинения в некомпетентност, макар и напудрени във формата на разпореждания и протести. И докато ошашавените граждани се чудеха кой е крив и кой прав, юристите вече залагат дали и Желязков няма да се превърне в поредния “знаков оправдан”. Не че това би учудило някого – такива на сметката на СГП и без това има вече предостатъчно.

Само да припомним интригата: ден преди парламентарните избори миналата пролет в склад на печатницата “Мултипринт”, собственост на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев, бяха открити 350 000 бюлетини, напечатани в повече. Още в деня за размисъл политиците (Мая Манолова от БСП, а после и други) с охота разтръбиха, че става дума за опит за “мащабна изборна фалшификация”. А прокуратурата започна разследване за престъпление срещу политическите права на гражданите. Не след дълго държавното обвинение даде и безпрецедентната пресконференция в боливудски стил, на която засипа журналистите с още скандални догадки (но догадки!) за това какво е щяло да се случи с намерените бюлетини. Но ясни отговори за това как точно са щели да бъдат вкарани в обращение и кой е щял да се облажи от това така и не бяха дадени. А по всичко изглежда, че няма и да бъдат.

Дни преди Коледа прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Росен Желязков – единствения, който все пак се превърна в подсъдим за аферата с бюлетините. В него обаче вече нямаше и намек за организация, чиято цел е била да осъществи “мащабни изборни машинации”. Нямаше и обвинение за престъпление против политическите права на гражданите. Вместо това бившият главен секретар на Министерския съвет (МС) бе обвинен само за престъпление по служба по чл.282, ал.2 от НК. Защото в качеството си на длъжностно лице в месеца преди изборите той не изпълнил служебните си задължения – не е осъществил контрол върху служителите на администрацията за това как се изпълнява договорът с “Мултипринт” за печат на изборните бюлетини. А конкретните действия, с които е осъществил това престъпно бездействие, според прокуратурата се състояли в това, че Желязков не осигурил строг контрол и отчетност върху отпечатаните количества бюлетини и манипулациите с технологичния отпадък.

От трънката така и не излезе очакваният заек – вместо за изборна далавера, обвинението бе сведено до неупражнен контрол върху изпълнението на сключения договор. Без никаква “пикантерия” и без отговорите, които искаха хората: имало ли е опит за манипулация и кой ги е направил. Но дори и в сегашния си вид отстояването на обвинението се оказа проблемно. В началото на седмицата папките безславно бяха върнати обратно в прокуратурата за “доработване”. Защото според съдията-докладчик Ани Захариева са били допуснати груби процесуални нарушения. В обстоятелствената част на обвинителния акт (б.ред. това е частта, в която се описват престъплението, начинът на извършването му и всички подробности за това какво, кога и как се е случило), не била посочена специалната цел на извършителя, т.е. какво точно е целял, каква облага е трябвало да настъпи от това и за кого. За неизкушените в правото трябва да обясним, че специалната цел е част от състава на престъплението и не се ли докаже тя – това значи, че няма престъпление. А от това логично следва оправдателна присъда. Отделно от това съдията-докладчик е преценил, че има и друго нарушение: не ставало ясно с какви точно действия или по-точно – бездействия, е извършил това престъпление Росен Желязков. Защото на едно място прокуратурата е посочила, че той не е осъществил контрол върху чиновниците, отговорни за изпълнението на договора с печатницата. А на друго – че самият Желязков не контролирал изпълнението. Кое от двете, логично пита съдията? Според нея това е съществено нарушение и води до нарушаване на правото на защита на обвиняемия. Защото на пръв поглед разминаването в думичките е в микрони, но в наказателното право и те са изключително важни. Още повече че прокуратурата е длъжна не само да хвърли обвинение срещу някого, а и да докаже всяка запетайка от него.

Връщането на делото обаче разбираемо вбеси прокуратурата, която още на другия ден оповести, че е протестирала срещу него пред Апелативния съд, защото разпореждането на Столичния съд било незаконосъобразно и неоснователно. За обвинителите гаф няма – специалната цел на престъплението била посочена ясно: да се набави облага за “Мултипринт” ООД. А самата облага се състояла в” спестени организационни и производствени дейности за изпълнение и обезпечаване на договорните задължения” – каквото и да значи това. Освен това нямало и противоречие при посочването на действията на Желязков: отговорните лица за изпълнението на договора с “Мултипринт” от страна на МС са били Веска Янева – шеф на отдел “Административна и регионална координация”, и Иво Цонков – държавен експерт в отдел “Административна и регионална координация”. Но Желязков има контролни функции по отношение на техните действия. С други думи, Янева и Цонков е трябвало да контролират печатницата, а Желязков – тях. Макар че тогава пък няма обяснение защо при това положение само Желязков е подсъдим, а преките отговорници за изпълнението на договора – не.

Тепърва Апелативният съд ще се произнесе дали делото е годно за разглеждане в съдебната зала, или действително трябва да се прецизира. Но в случая по-важното е дали новият шеф на Софийската градска прокураттура Христо Динев ще съумее да обори обвиненията, че тя се употребява за политически цели.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст