ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Поздрав от прокуратурата за длъжниците на “Топлофикация”!

Преди да дочака окончателна присъда по някое от делата срещу него

Длъжниците и шефовете на столичната “Топлофикация” може да почерпят Софийската градска прокуратура, а коректните абонати да пият по една студена вода и да се стягат за нови недължими плащания! След десет месеца умуване ударната (по предназначение), но плачевна като постигнати резултати структура на държавното обвинение отказа да разследва ръководството на дружеството, че не е събрало дълговете от абонатите си. Проверката започна през март миналата година по искане на кмета Йорданка Фандъкова. Тя настоя да бъде изяснено как са натрупани стотиците милиони левове несъбрани вземания, голяма част от които трябва да бъдат отписани поради изтекла давност. Фандъкова призна тогава, че на това основание трябва да бъдат зачеркнати 90 млн. лв., които са платили реално коректните абонати.

Във всичко това обаче градските прокурори не виждат нищо притеснително. Отказа си да образуват досъдебно производство те мотивират с липсата на данни за нарушения или за неизпълнение на служебни задължения от членове на управителните органи на “Топлофикация”. От това пък следвало, че шефовете няма как да са нанесли вреди на дружеството. Проверката установила, че “при управлението на дружеството във връзка със събираемостта на вземанията са въведени правила, предприети са действия за по-голяма събираемост и се осъществява постоянен контрол върху работата на служителите, ангажирани с процеса”. Разбирай, кипи, безсмислен труд. А нанесените огромни вреди, които прокуратурата иначе не отрича, са дело на извънземни.

Каквото и да ни казват от прокуратурата, твърдим, че тя нищо не е свършила по случая – при това ползвайки готов доклад от миналогодишния вътрешен одит на “Топлофикация”. Твърдим още, че отказът да разследва шефовете на най-задлъжнялото и безхаберно топлофикационно дружество е отказ от правораздаване, ощетяващ жестоко редовните в плащанията абонати. Йорданка Фандъкова твърдеше миналата година, че няма логично обяснение защо години наред общинското дружество не изпълнява законовото си задължение да събира своите вземания. Кметицата се присъедини към възмущението на коректните потребители и наред с финансовия одит на “Топлофикация” за 2012 г. разшири проверката назад в годините. През май същата година Върховният касационен съд на свой ред даде рамо на хитреците. С тълкувателно решение беше направено “откритието”, че погасителната давност за задълженията за парно, за ток и вода е три, а не пет години.

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст