Кой спечели най-много през 2013-а

Джордж Сорос

В средата на февруари стана ясно, че инвестиционният фонд Quantum Endowment е спечелил 5.5 млрд. долара през миналата година. Излиза, че неговият собственик Джордж Сорос е забогатявал с над 15 млн. долара дневно през 2013-а. Само най-богатите хора в света успяват да изпреварят известния финансист по размер на всекидневната печалба. Сред тях са Бил Гейтс, Сергей Брин, Джеф Безос и, разбира се, Уорън Бъфет. През миналата година Оракулът от Омаха е печелел по 37 млн. долара на ден. Представяме ви хората, които са натрупали най-много пари за 2013-а въз основа на рейтингите на Bloomberg и Forbes, както и на класации на милиардерите в различни медии.

Въпреки че през миналата година Сорос не успя да надмине Бъфет по равнище на дневните доходи, рекордът по бум на получените средства за един ден принадлежи тъкмо на него. Става дума за “черната сряда” – 16 септември 1992 година. Тогава резкият спад на стойността на британския паунд позволи на американския бизнесмен от унгарски произход да спечели над един млрд. долара. През 2013-а на валутните пазари нямаше толкова резки промени в курсовете, а фондовият пазар се превърна в основа за по-нататъшния ръст на състоянието на най-богатите американци. Очевидно, че най-голяма печалба би трябвало да получат професионалните борсови играчи, които извличат доходи от собствеността или търговията с ценни книжа. Признатият за най-добър инвеститор през последните 35 години Уорън Бъфет е спечелил през 2013-а 12.7 млрд. долара, според изследване на компанията Wealth-X.

Милиардерът контролира холдинга Berkshire Hathaway, който притежава дялове в най-големите компании в Съединените щати. Най-богатият човек в света, Бил Гейтс, е спечелил “само” 1.2 млрд. долара по-малко от Бъфет, според версията на Wealth-X. Той продължава да е най-големият частен акционер в основаната от него корпорация Microsoft и освен това притежава ценни книжа на железопътната Canadian National Railway, както и на компанията Ecolab, специализирана в производството на мощни дезинфектанти.

Третата позиция в същия рейтинг е за американския хазартен магнат Шелдън Аделсън, чието състояние е нараснало с 11.4 млрд. долара. Четвъртото място по темп на нарастване на състоянието за 2013-а Wealth-X е присъдила на Джеф Безос, създател на най-голямата платформа за електронна търговия в света Amazon. През миналата година той е станал по-богат с 11.3 млрд. долара. Безос изпреварва основателя на Facebook Марк Зукърбърг, който е спечелил 10.5 млрд. долара, както и двамата създатели на Google – Сергей Брин и Лари Пейдж. Всеки от тях е забогатял през 2013-а с по 9.3 млрд. долара. В края на първата десетка се подрежда инвеститорът Карл Айкан, който е увеличил състоянието си със 7.2 млрд. долара.

 

Версията на Bloomberg

В Bloomberg не са съгласни с класацията на Wealth-X. В рейтинга на агенцията, който се обновява всекидневно, в началото на 2014-а лидерът е Гейтс , който е “поскъпнал” с 15.8 млрд. долара. На второ място е Шелдън Аделсън, чието състояние се е увеличило с 14.4 млрд. долара. Този бурен ръст се обяснява с повишаването на котировките на акциите на компанията му – Las Vegas Sands. За една година те са поскъпнали със 71 цента. Любопитно е, че Сорос не се споменава сред лидерите в рейтинга на бързо умножаващите богатството си милиардери за 2013-а, съставен от Bloomberg. Според данните на агенцията от 1 януари до 31 декември 2013-а Сорос е забогатял с “едва” 1.4 млрд. долара.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст