Оланд и Обама лъскат имиджа

Подреждане на гостите на официалната вечеря в чест на френския президент Франсоа Оланд .

След като разреши противоречията в личния си живот, френският президент Франсоа Оланд се зае да изглади отношенията с отвъдокеанските си приятели. Това бе целта на двудневната му визита в САЩ. Тя започна на 10 февруари и достигна своята кулминация с традиционната официална вечеря, която Барак Обама дава за стратегически партньори. Сътрудничеството между Съединените щати и Франция датира от самото основаване на Америка в края на ХVIII век и продължава днес по ред въпроси от взаимен интерес като ограничаване на ядрената програма на Иран, гражданската война в Сирия, неспокойната Северна Африка и други горещи точки по света. Топлите отношения охлади единствено бившият френски президент Жак Ширак, който през 2003-а се противопостави на американската инвазия в Ирак. В отговор в менюто на американците се появиха “свободни” вместо “френски пържени картофки”. Пораженията върху френско-американската дружба поправи предшественикът на Оланд – Никола Саркози, който се престара дотолкова, че получи прякора “Сарко американеца”.

Оланд и Обама започнаха срещата си с “поклонение” до Монтичело – първата плантация на третия президент на Щатите – Томас Джеферсън, където след неговата смърт е положено тялото му. Така те отдадоха почит на Джеферсън, който е бил посланик във Франция от 1785-а до 1789-а и там опознава и се влюбва във френските вина. Символиката се крие и във факта, че Джеферсън е един от авторите на Декларацията на независимостта, повлияна до голяма степен от престоя му при французите.

Официалната вечеря в Белия дом на 11 февруари пък изобилстваше от дипломати, членове на двете правителства, знаменитости от ранга на актьорите Брадли Купър и Джулия Луис-Драйфус, както и от корпоративни величия, включително и главните изпълнителни директори на “Мерк” – Кен Фрейзър , и на “Вайком” – Филип Доман, а също и съоснователя на производителя на електрически автомобили “Тесла мотърс” – Елън Мъск. Гостите се почерпиха с хайвер от американска есетра, салата от зимната градина на госпожа Обама, телешки котлет от Колорадо и хавайски шоколадов крем.

Съдържание на официалната визита внесоха срещите на Оланд при закрити врата с шефове на компании в щатската търговска камара, както и частният обед на френския лидер с мениджъри на технологични и интернет фирми в Калифорния. Според френски официални представители на този обяд били поканени и главният оперативен директор на “Фейсбук” – Шърли Сендбърг , и изпълнителният управител на “Гугъл” – Ерик Шмит .

Американското посещение на Оланд се случи в сложен момент на символичен ръст на френското стопанство и най-високата за последните 16 години безработица в страната. Прогнозите са, че БВП на Франция се е повишил с 0.2% през 2013-а, ще се увеличи с нови 0.9% през 2014-а и ще отчете 1.7% ръст през 2015-а. Одобрението за френския президент е паднало под 20%, показват данни от анкетата на агенция TNS Sofres, поръчана от френския всекидневник “Фигаро”.

Обама също “гони” по-бърз растеж. БВП на САЩ се е увеличил с 1.9% през миналата година, а безработицата е паднала до 6.7% през декември 2013-а. Един от начините за продължаване на подема е търговският обмен. Щатската администрация е планирала да разшири износа до 3.14 трлн. долара през 2014-а срещу 1.57 трлн. долара през 2009-а. За целта се водят усилени преговори по две основни търговски споразумения. Едното е с 11-те държави по крайбрежието на Тихия океан, а другото – с 28-те страни членки на Европейския съюз. Ако приключат успешно, те ще станат най-големите търговски договори в историята на Щатите и ще свържат региони с годишен БВП за общо 45 трлн. долара – около 62% от световния.

В хода на подема на глобалната икономика след края на рецесията американският износ за Франция се е увеличил от 26.5 млрд. долара през 2009-а до 31.9 млрд. долара през миналата година. През същия период ръст е отбелязал и вносът от Франция – от 34.2 млрд. на 45.3 млрд. долара. Френските директни инвестиции в САЩ са били в размер на 222 млрд. долара в края на 2012-а, а в щатските поделения на френските компании са работили 525 хил. американци по официалните данни на Белия дом. По същото време американските директни инвестиции във Франция са били 83 млрд. долара, а във френските поделения на американските фирми са работили 440 хил. французи.

В отношенията между двете държави от време на време прескачат и искри. Щатският държавен секретар Джон Кери оспори посещението на френска бизнес делегация в Иран. Оланд пък определи шпионската еуфория на американската Национална агенция за сигурност като неприемлива.

Въпреки всичко делът на французите, за които Съединените щати са имали “благоприятен” имидж, е бил 64% през 2013-а, срещу 37% през 2004-а. Това е доста по-висок процент, отколкото във Великобритания или Германия и показва колко е нараснала популярността на Обама след решението му да се изтегли от Ирак и плановете му да изведе американските войски от Афганистан.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст