Съден за злоупотреби ще управлява природен парк “Българка”

Али Алиев

Очевидно хората във властта разглеждат общественото недоволство от кадровите им решения просто като досадно шумолене. Няма друго обяснение за мълчанието, с което управниците подминават последния повод за протести – назначението на председателя на Движението за права и свободи в Севлиево Али Алиев за директор на природен парк “Българка . Вярно е, че той е само временно изпълняващ длъжността, докато досегашната директорка Мая Радева е в болнични след автомобилна катастрофа. Но подробности от биографията му хвърлиха съмнение дали е “подходящият” заместник. Той е абсолютно външен за структурата на парка. На всичкото отгоре се занимава и с дърводобивен и транспортен бизнес. Според информационната система “Дакси” Алиев все още е собственик на едноличната фирма “Бара Али Алиев”. С други думи частният му бизнес е свързан с един от основните проблеми на защитената територия – контрабандната сеч. Точно този “избор” актуализира един афоризъм: че незнанието прилича на идеята да назначиш алкохолик за барман – той може и да се въздържа от злоупотреби, но винаги ще буди съмнения. Да не говорим, че уж управляващата столетница с прекомерната си сговорчивост “газира” дори регионалната си структура в Габрово. Тя излезе със специална декларация, в която се заявява, че назначението е в разрез със закона, тъй като Алиев все още не е прекратил участието си във фирмата си, а тя присъства в Списъка на длъжниците по чл.182, ал.3, т.2 от Данъчноосигурителния и процесуален кодекс. Опозицията (ГЕРБ) припомни, че преди време бизнесменът е бил уволнен за злоупотреби от длъжността заместник-директор на Държавното горско стопанство в Севлиево. Природозащитници добавиха, че е освободен заради незаконна сеч. И че той дори е бил съден, защото негови машини са били използвани за превоз на незаконна дървесина. От политическа партия “Зелените” стигнаха още по-далеч. Те предупредиха, че ако Агенцията по горите не се откаже от скандалното назначение, ще информират европейските институции. Беше припомнено, че Алиев е принадлежал и към структурите на Държавна сигурност от 1985-а нататък под псевдоним агент Виктор. Този факт е станал известен при проверката на кандидатите за общински съветници на изборите през 2011 година.

Всички тези хора намират, че има странно съвпадение на това назначение с времето, когато трябва да започне общественото обсъждане на плана за управление на парка, което е предвидено за 18 февруари. В границите му попада обходният път на Габрово като част от проекта за тунел под Шипка. Нека припомним, че наскоро тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбите на природозащитниците от WWF и на частни лица срещу оценката за въздействие върху околната среда, която одобрява инвестиционното предложение на Агенция “Пътна инфраструктура” за трасето на обхода на Габрово и тунела под Шипка. Проектът е разделен на пет части. Преди повече месец бе завършен първият, а в момента продължават строителните дейности по втория участък от обхода на Габрово. Останалите три участъка са изцяло ново строителство – последният е тунелът с дължина 3.2 километра. Екоактивистите се съмняват дали Алиев не е избран да прокара “вярната” политика по отношение на плана…?!

Така или иначе острата негативна реакция по случая, която дойде от различни посоки, принуди Министерството на земеделието все пак да се измъкне с някакво обяснение за това назначение. То дойде под формата на прессъобщение , в което се казваше, че смяната била просто за няколко дни. И то било “необходимо за текущото и своевременно организиране и ръководство на дейността на парка поради непредвиденото излизане в отпуск по болест на директорката на парка”.

Това обаче не е всичко. Веднага след като Алиев влезе “във владение” с помощта на полицейска охрана, протестиращи съобщиха, че в парк “Българка” е започнала поголовна сеч. Дали това е просто говорене или факт, на този етап остава да разберат правоохранителните и правозащитните органи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст