ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

На възпоменателна церемония почетоха Апостола

Migration Image

Възпоменателна церемония за 141 години от гибелта на Васил Левски – Апостола на свободата се проведе пред паметника на Васил Левски в столицата.

Присъстваха президентът Росен Плевнелиев, председателят на парламента Михаил Миков вицепремиерът Цветлин Йовчев, министърът на отбраната Ангел Найденов, столичният кмет Йорданка Фандъкова и други. Засилено бе полицейското присъствие в района на паметника на Васил Левски, както и по околните улици, но обстановката остана спокойна.

От 14.00 часа пред паметника на Васил Левски беше поставен гвардейски почетен караул.

"Българските граждани, независимо от вяра, религиозна и етническа принадлежност, са способни, и достойни да осъществят идеала на Левски", каза Росен Плевнелиев, президент на Република България, в словото си.

"Още не сме равни с другите европейски народи и все още не сме изградили своята чиста и свята република. Имаме още много работа за вършене. Нека никой не поставя под съмнение зададената от Апостола цел и посока", каза Плевнелиев.

"На тази дата скланяме глава, за да почетем великото дело. Левски е непреходен идеал, ориентир и коректив за всеки от нас, и за нацията, като цяло. Онзи, който в епохата на безкуражието, имаше куража да тръгне между народа, за да му проповядва правда и свобода, каза Росен Плевнелиев. Без да пести сили, Апостолът не просто проповядваше. Левски прокарваше пътеки в душите и сърцата на нашите сънародници.

Колцина от нас си дават ясна сметка, че и днес трябва да защитаваме неговото дело, да съхраним и предадем неговия идеал и завет за България. Днес е нашият ред. Свободата и достойнството на България зависят от нас, гражданите, от усилията ни по демократичен път да защитаваме правата си.

Успехът на едно дело е винаги в ръцете на народа. Левски, Ботев и плеядата български патриоти изковаха нашия национален идеал, който ни обединява и днес", завърши президентът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст