ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Насърчават посланиците да ходят в опасни страни

Migration Image

Две години работа на българските посланици в конфликтни зони ще се равняват на тригодишен дипломатически стаж. Освен това нашите представители в други държави вече ще могат да се прибират в България не веднъж, а два пъти в годината. Това предвиждат част от промените в Закона за дипломатическата служба, които бяха представени от министърът на външните работи Кристиан Вигенин. Според него това ще мотивира повече служители да изберат страни като Сирия, Ирак, Афганистан, Йемен или Палестина.

Ако един служител заеме пост на съветник на министър-председател или депутат, след приключване на консулството си, ще продължи да му се брои като стаж на дипломат, за разлика от сега действащото законодателство, което не позволява това.

На дипломатическа служба ще бъдат назначавани повече експерти, за сметка на политическите назначения, при които квотата ще падне от 20 на 10 процента. С промените в закона ще отпадне и двукратното последователно повишаване на служителите, каза още външният министър Вигенин. Той допълни, че се въвеждат ограничения по отношение на годините, за които израства даден служител.

Предвижда се и създаването фонд към Министерството на външните работи, средствата от който ще се използват за българските граждани в чужбина.

Петър Петров

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст